Кабмин хочет увеличить налоги и сборы

08:47, 16 сентября 2020
Какие новые обязательства по налогам появятся у адвокатов и тех, кто сдает имущество в аренду.
Кабмин хочет увеличить налоги и сборы
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмин вместе с бюджетом предлагает поменять Налоговый кодекс. Об этом одновременно сообщили глава Комитета ВР по вопросам финансов, налоговой и таможенной политики Даниил Гетманцев (фракция «Слуга народа») и замглавы Комитета Ярослав Железняк (фракция «Голос»).

В частности, по словам Ярослава Железняка, предлагается обязать физлиц-предпринимателей (кроме «упрощенцев») и лиц, которые осуществляют независимую профессиональную деятельность (адвокатов, частных исполнителей и пр.) и одновременно «работают на работе» платить ЕСВ (как предпринимателя) с суммы превышения доходов от предпринимательства над зарплатой.

«Бюджет — Бюджетом, але окрім популістичного підвищення податків на зарплату (вони це називають підвищенням мінімальної заробітної плати) Уряд хоче ще окремим законом про «забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внести зміни в Податковий Кодекс і «під ялинку» збільшити податки та збори.

У мене в розпорядженні з’явився текст відповідного законопроекту, який Уряд подає разом з бюджетом.

Якщо коротко там:
1) Пропонується зобов'язати ФОП (крім спрощенців) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і одночасно працюють на роботі платити ЄСВ (як підприємця) із суми перевищення доходів від підприємництва над зарплатою.
2) Поруч з цим пропонується скасувати мораторій на проведення податкових перевірок та перевірок з ЄСВ, який був введений на час карантину.
3) Обмежити можливість врахування збитків з податку на прибуток п'ятьма роками.
4) Збільшити акцизний податок на спирт та алкогольні напої в тому числі пиво.
5) Істотно збільшити екологічний податок. Наприклад за викиди двоокису вуглецю пропонується збільшити податок втричі з 10 грн до 30 грн за тонну.
6) Підвищити на 12 % рентну плату за користування надрами (але не для добування корисних копалин), радіочастотним ресурсом та за спеціальне використання води і лісових ресурсів.
7) Розширити оподаткування податком на прибуток, зокрема в частині оподаткування нерезидентів. Зокрема, брокерська, комісійна або агентська винагорода нерезидента буде оподатковуватися в Україні не залежно від того надавалася вона в Україні чи за її межами.
8) Знищення с/г насаджень чи тварин за рішенням платника податків в цілях ПДВ вважатиметься, операцією із постачання товарів, які використані для виробництва цих насаджень чи тварин. Фактично, платнику податків потрібно буде заплатити ПДВ із цієї суми товарів.
9) Звузити пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо таке майно здається в оренду, лізинг, позичку тощо. Наприклад, якщо дитина-сирота чи одинока матір здаватиме свою нерухомість в оренду, то вона буде зобов'язана платити податок на нерухомість з такого майна. Це ж саме стосується гуртожитків, дитячих будинків, МАФів, церков, тощо. При цьому, не матиме значення кому це майно здається в оренду, навіть якщо таким же суб'єктам.
10) Зменшено вартість автомобілів з яких треба буде платити транспортний податок із 1,77 млн в 2020 році до 1,2 млн в 2021 році. Тобто всі в кого авто дорожче 1,2 млн грн – приготуватися», — написал Ярослав Железняк.

Также он, как и Даниил Гетманцев, выложили текст изменений в Налоговый кодекс.

Ниже приводим их текст.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси