Жила у страху: на Хмельниччині син систематично знущався над матір’ю

21:05, 9 октября 2020
За словами жінки, близько двох років вона жила в постійному страху за своє життя.
Жила у страху: на Хмельниччині син систематично знущався над матір’ю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 місяців арешту призначив Ізяславський районний суд Хмельницької області обвинуваченому в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи (стаття 126-1 Кримінального кодексу України), визнавши його винним в інкримінованому злочині. Про це повідомляє офіційний сайт Хмельницького апеляційного суду.

За вироком, 36-річний житель Ізяслава систематично вчиняв психологічне насильство щодо матері, з якою разом мешкає. За словами жінки, близько двох років вона жила в постійному страху за своє життя, бо рідний син нецензурно обзивав її і погрожував розправою, тримаючи у психологічній напрузі. З травня цього року пенсіонерка зважилася звернутися за захистом до поліції.

Правоохоронці фіксували кожен факт домашнього насильства. Ізяславський районний суд чотири рази визнавав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення – психологічне домашнє насильство – і накладав стягнення у вигляді громадських робіт та штрафу. Утім, на кривдника це не впливало.

Відповідно до психологічного дослідження потерпілої, вона систематично переживала психологічне насильство, яке вчиняв її син, через залякування, погрози, словесні образи, цинізм, приниження та агресію, що призвело її до стану емоційного виснаження, відчуття розчарування, тривожності та постійного відчуття страху. Психолог рекомендував пройти жінці реабілітаційну програму для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Обвинувачений свою вину визнав повністю, але давати покази відмовився.

 «…зважаючи на те, що після направлення обвинувального акту до суду (обвинувачений) своєї поведінки не змінив, продовжує вчиняти дії, кваліфіковані як адміністративні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за що на нього судом було накладено адміністративне стягнення, та обставини справи, суд знаходить, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе лише в ізоляції від суспільства, а тому обвинуваченому доцільно обрати покарання у вигляді арешту, що буде необхідним й достатнім для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень», – зазначено у вироку суду.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у столиці судитимуть чоловіка, який знущався над матір’ю

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси