Приватизація готелю «Дніпро»: Антикорсуд зобов’язав НАБУ почати розслідування

18:15, 27 октября 2020
Можливо, мало місце зловживання службовим становищем головою Фонду держмайна під час продажу державного готелю у Києві.
Приватизація готелю «Дніпро»: Антикорсуд зобов’язав НАБУ почати розслідування
www.dniprohotel.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вищий антикорупційний суд своєю ухвалою від 07.09.2020 зобов’язав НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про ймовірне зловживання владою та службовим становищем головою Фонду держмайна Дмитром Сенниченком під час продажу державного ПрАТ «Готель «Дніпро», пишуть «Наші гроші».

Як зазначається, адвокат Ольга Колесник направила в НАБУ заяву про можливе вчинення злочину під час продажу 100% акцій столичного готелю «Дніпро». Заяви також були надіслані до Офісу генпрокурора та Держбюро розслідувань. В них було вказано, що 15 липня ФДМУ провів аукціон з продажу готелю, за його результатами договір купівлі-продажу було укладено з ТОВ «Смартленд», що запропонувало 1,1 млрд грн. Заявник вказав, що при цьому в довідках фірми та в ЗМІ були названі різні бенефіціари, а також було порушено положення законодавства про приватизацію в частині залучення кредитних коштів.

Суд встановив, що за Кримінальним процесуальним кодексом слідчий або прокурор повинні протягом доби після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення внести відомості до ЄРДР. При цьому від слідчого або прокурора не вимагається оцінка обґрунтованості заяви, а тільки фіксація наданих фактів. ВАКС вирішив, що заява містить об’єктивні дані про вчинення правопорушення та зобов’язала НАБУ внести дані до ЄРДР.

Нагадаємо, 14 серпня ФДМУ та «Смартленд» уклали угоду про купівлю готелю «Дніпро». Через місяць Фонд оголосив, що фірма повністю сплатила кошти за об’єкт.  

Перед сплатою коштів – 26 серпня - «Смартленд» уклав кредитний договір з АТ «Банк Січ» на умовах відкриття кредитної лінії. 16 вересня 2020 року позачергові загальні збори акціонерів «Банк Січ» погодили виділення «Смартленд» кредитної лінії на суму 1,05 млрд грн. під 9% річних на 10 років. Заставою став депозит поручителя, назва якого не вказана.

Раніше про плани надати кредит «Смартленду» повідомляв і «РВС Банк», який планував це питання розглянути на зборах акціонерів у вересні. Тоді ж було оголошено, що кредит буде видано під депозит ТОВ «Газ ком трейд», яке записано на мешканця Прилук Олександра Кривенка.

ЗМІ наголошують, що Закон «Про приватизацію державного і комунального майна» дозволяє придбати об’єкт за кредитні кошти. Але учасник торгів має повідомити про кредитора та документально підтвердити, що він бажає розглянути можливість кредитування в разі обрання цього учасника переможцем аукціону. В оприлюднених в «Прозорро. Продажі» документах «Смартленд» відсутня згадка про потенційних кредиторів . В фінзвіті підприємство лише вказало, що його активи за минулий рік склали 5,55 млн грн, весь дохід від реалізації продукції – 8,20 млн грн, а чистий прибуток – 667 тис грн. При цьому, тільки для участі в аукціоні потрібно було заплатити суму на рівні річного доходу компанії – 8,09 млн грн.

Основними акціонерами АТ «Банк Січ» є Андрій Мельник, Олег Баланда та Валерій Раздорожний. Раніше НБУ повідомив, що фактичним контролером «Банк Січ» є екскерівник «Родовід-банку» Денис Горбуненко. Він також відомий як власник кіпрської «Raga Establishment Limite», пов’язаної з Сергієм Льовочкіним. Нині в даних НБУ прізвище Горбуненка відсутнє.

«РВС Банк» належить Олександру Стецюку, колишньому помічнику нардепа попереднього скликання Руслану Демчаку. У самого екснардепа 1% фінустанови. Раніше Демчак фігурував у історії з захопленням готелю «Либідь» у Києві на користь групи «VS Energy» росіянина Олександра Бабакова.

Засновниками ТОВ «Смартленд» вказані Максим Терещук та ТОВ «Айс Таун» Олексія Ігуніна. Після аукціону «справжнім» покупцем готелю назвав себе бізнесмен Олександр Коханівський, який заявив, що створить у готелі центр для кіберспорту. Він відмовився називати публічно, хто ще, крім нього, взяв фінансову участь у придбанні готелю. Після цього видання «KyivPost» повідомило з посилання на урядове джерело, що серед покупців «Дніпра» є букмекерська компанія «Parimatch».

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов щодо результатів аукціону з продажу готелю «Дніпро»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси