В Україні обговорили питання виконання рішень національних судів

19:36, 6 ноября 2020
За словами Івана Ліщини, вдосконаленню національної системи виконання рішень судів сприятиме національна стратегія та затвердження плану її реалізації.
В Україні обговорили питання виконання рішень національних судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник Міністра – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина взяв участь у третьому щорічному форумі “Виконання рішень національних судів”, організованому спільним проєктом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини», який фінансується Фондом з прав людини, та Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація правників України», передає офіційний сайт Мін’юсту.

Метою заходу було обговорення, серед іншого, виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини у справах “Юрій Миколайович Іванов проти України” та “Бурмич та інші проти України” та обмін думками щодо необхідності вжиття подальших заходів для вдосконалення національної системи виконання рішень судів.

Учасниками та доповідачами заходу були як високопосадовці Ради Європи Крістос Джакомопулос, Генеральний директор Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, Ханне Юнкер, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи, Клер Ові, Заступник Голови Департаменту виконання рішень Європейського Суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Павло Пушкар, Керівник відділу Департаменту виконання рішень Європейського Суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, так і національних органів Олексій Резніков, Віцепрем'єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Голова Комісії з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини, Валентина Данішевська, Голова Верховного Суду, Андрій Костін, Голова Комітету з питань правової політики Верховної Ради України.

Захід об’єднав представників державних органів всіх гілок влади, міжнародних та неурядових організацій.

Іван Ліщина виступив із вітальним словом від імені Міністерства юстиції і повідомив учасникам про ухвалення Кабінетом Міністрів України Національної стратегії вирішення проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація на період до 2022 року.

Затвердження Національної стратегії є заходом загального характеру, необхідним для виконання рішень Європейського суду групи справ Іванов/Бурмич проти України. Вона є дорожньою картою для України, яка дозволить досягти таких результатів, як:

  • зменшення кількості невиконаних рішень судів;
  • погашення державного боргу у зв’язку з невиконаними рішеннями судів;
  • припинення звернень до Європейського суду у зв’язку з невиконанням або тривалим виконанням рішень національних судів;
  • збільшення довіри суспільства до державних інституцій.

Наразі Міністерство юстиції працює над проєктом Плану заходів щодо її реалізації, який містить чіткі заходи нормативного та інституційного характеру, спрямовані на ефективне вирішення проблеми тривалого невиконання рішень національних судів.

Вжиття державою таких заходів та активна взаємодія державних органів з міжнародними партнерами матиме позитивний вплив на міжнародні відносини України та доведе прагнення України добросовісно виконувати свої міжнародні зобов’язання.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що у Мін’юсті розповіли, яким там бачать новий Міжнародний комерційний суд.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді