У НААУ критично висловилися щодо ідеї звільнення членів ВККС за рішенням цього ж органу

18:17, 10 декабря 2020
Лідія Ізовітова назвала головні ризики.
У НААУ критично висловилися щодо ідеї звільнення членів ВККС за рішенням цього ж органу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час Третьої національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи» озвучила низку ризиків, які несуть в собі законопроекти щодо реформування системи правосуддя. Зокрема, законопроект №3711 та альтернативні законопроекти, які було подано до парламенту, передає офіційний сайт НААУ.

Так, Лідія Ізовітова вважає, що коли Уповноважений з прав людини призначатиме три члени Конкурсної комісії, в разі непризначення їх міжнародними установами – є загрозою розповсюдження політичної корупції.

«Не секрет, що призначення парламентом Уповноваженого з справ людини майже завжди є результатом політичних домовленостей певних політичних сил. Робимо висновок, що більшість у таку Конкурсну комісію з відбору членів ВККС може здобути одна політична сила, саме та, від якої призначений Уповноважений з прав людини. Отже, одна політична сила зможе корупційно формувати судову владу в Україні. Це ще один ризик у формуванні ВККС», - зазначила голова НААУ, РАУ.

Крім того, Лідія Ізовітова вбачає у рекомендації щодо звільнення членів ВККС за рішенням цього ж органу ризик розправи з «неугодними».

«Немає питань, коли людина подає заяву на відставку за власним бажанням або через стан здоров’я. Але коли збирається колектив, який не призначав цю особу, і вносить рекомендації про звільнення члена ВККС, бо якимось чином він їм не подобається: можливо, не так голосує чи має свою окрему думку – це неприпустимо. І звільнити його мусить ВРП. При цьому, в законі не зазначено, що ВРП має однозначно погодитися з такою рекомендацією ВККС чи може заперечити і відхилити її. Це дуже небезпечне явище для нашого суспільства», - переконана Лідія Ізовітова.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у НААУ зазначили, як збільшення розміру судового збору вплинуло на доступ до правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді