У НААУ зазначили, як збільшення розміру судового збору вплинуло на доступ до правосуддя

18:59, 24 ноября 2020
Лідія Ізовітова повідомила, що кількість справ зменшується у зв’язку з неможливістю сплатити судовий збір тими, хто потребує судового захисту.
У НААУ зазначили, як збільшення розміру судового збору вплинуло на доступ до правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова вважає, що одним із викликів для судової влади України є обмеження доступу до правосуддя внаслідок зависоких судових зборів. Про це вона заявила під час національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи», передає пресслужба НААУ.

«Шлях збільшення судового збору переслідував мету збільшити надходження до державного бюджету з одного боку, а з іншого - розвантажити судову систему. У той же час спостерігаємо: кількість судових справ значно зменшилась саме у зв’язку зі збільшенням розміру судового збору. Однак вряд чи на тому ж рівні, що раніше, вдається наповнити дохідну частину державного бюджету за рахунок судового збору. Із зменшенням кількості судових справ зменшились надходження і до державного бюджету. Зменшення кількості судових справ у цій позиції у прямій залежності від доступу до правосуддя. Адже кількість справ зменшується у зв’язку з неможливістю сплатити судовий збір тими, хто потребує судового захисту», — заявила вона.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві відбулося перше фахове обговорення національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Ініціатором такого обговорення виступила Вища рада правосуддя, а участь в ньому взяли майже 50 представників органів та установ системи правосуддя, судді, адвокати, міжнародні та національні експерти, науковці, члени провідних громадських організацій та асоціацій, представники виконавчої та законодавчої гілок влади, правники, які відповідають за прийняття рішень у судовій владі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді