Реформування держуправління: обговорили відновлення конкурсів на держслужбу

10:58, 22 декабря 2020
НАДС пропонує встановити такі терміни проведення конкурсів для категорії «А»: оголошення конкурсів на посади протягом 6 місяців, а дію контрактів пропонується закріпити до 9 місяців.
Реформування держуправління: обговорили відновлення конкурсів на держслужбу
Джерело фото: nads.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 21 грудня, на засіданні Координаційної ради з реформування державного управління учасники обговорили відновлення конкурсів на посади держслужби, передає Facebook-сторінка «Реформа державного управління».  

Нагадаємо, що минулого тижня парламент відхилив законопроєкт №3491, який мав відновити конкурси.

«Уряд прийняв зміни до порядку проведення конкурсу на посади державної служби, які передбачають можливість проведення повноцінного конкурсного відбору в умовах карантину. Очікуємо, що найближчим часом Верховна Рада проголосує за відновлення конкурсної процедури, і ми зможемо оголосити конкурси на посади державної служби, які під час карантину заповнювалися шляхом добору. На сьогодні питання забезпечення прозорого та вільного доступу до державної служби є питанням відновлення суспільної довіри до державної влади», - зазначив Олег Немчінов, Міністр КМУ.

Член Координаційної ради, Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко зазначив, що у Верховній Раді вже зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби (№ 4531), який заплановано розглянути у першочерговому порядку.

У свою чергу голова НАДС Наталія Алюшина звернулася до учасників Координаційної ради з найважливішими сьогодні для державної служби питаннями. Зокрема, щодо відновлення конкурсної процедури та строків її проведення, стабілізації проходження державної служби, відновлення довіри суспільства до конкурсів загалом, передає пресслужба НАДС.

«Повернення до меритократичного принципу відбору на посади державної служби – це те, чого від нас очікує суспільство та міжнародні партнери. Але наразі маємо непроголосований законопроєкт 3491. І це дуже прикро. Відновлення конкурсів не підтримали народні обранці від «Батьківщини», «Голосу», «Європейської солідарності», «Опозиційної платформи «ЗА ЖИТТЯ». Це серйозна репутаційна втрата для країни і, найголовніше, спільна відповідальність. Сподіваюся, що ми в змозі почути аргументи один одного та прийняти спільне рішення, яке буде в першу чергу направлене на потреби державних органів та кандидатів на посади державної служби», - зазначила Наталія Алюшина.

А про те, що конкурси потрібно відновлювати якнайшвидше яскраво свідчать статистичні дані. Так, якщо ще місяць тому (23 листопада) кількість доборів становила 14697, то станом на 21 грудня ця цифра сягає вже 17900. І з кожним днем цифри невпинно зростають. Подальше затягування питання відновлення конкурсів призведе до того, що за декілька місяців пройдемо критичну точку неповернення і фізично за короткі терміни провести конкурси на всі посади буде просто неможливо.   

До того ж, Наталія Алюшина акцентувала увагу й на ризиках скорочення строків проведення конкурсів. Адже, якщо зараз встановити нереалістичні строки проведення конкурсів на посади заповнені шляхом добору – отримаємо повну профанацію конкурсів та ще більше невдоволення з боку суспільства.

«Наразі окремі представники депутатського корпусу пропонують значно скоротити терміни проведення конкурсів. Нагадаю, що за підсумками політичного діалогу з ЄС погоджено такі строки: для категорії А - 6 місяців, для категорії «Б», «В» - 12 місяців. Але ми просимо врахувати існуючі ризики щодо одночасного оголошення значної кількості конкурсів, можливості державних органів та власне Комісії вищого корпусу державної служби. Маємо розуміти, що результати та якість проведених у режимі нон-стоп конкурсів, суспільство може поставити під сумнів», -  зазначила голова НАДС.

Як компромісний варіант Агентство пропонує встановити такі терміни проведення конкурсів для категорії «А»: оголошення конкурсів на посади протягом 6 місяців, а дію контрактів пропонується закріпити до 9 місяців.

Ще однією важливою пропозицією від НАДС - окреме оцінювання м’яких навичок та вимог, які лежать в сфері компетентності Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Зокрема, пропонується винести оцінювання мілких навичок у зону компетенції Центру оцінювання. Комісія ж оцінюватиме розуміння сфери державної політики, стратегічне бачення, управління змінами та інноваціями.

Крім цього, НАДС пропонує:

  • за результатами конкурсу доцільно визначати ТОП-3 кандидатів за рейтингом, перший з яких призначається на посаду. Другий і третій кандидати зараховуються до кадрового резерву і можуть бути призначені на будь-яку рівнозначну або нижчу посаду державної служби;
  • виключення статті 87-1 для категорії «А» з метою унормування питання проходження державної служби та звільнення. Щодо інших категорій посад - внесення відповідних змін до статті 87 в частині, яка дозволяє звільняти при реорганізації структури державних органів державних службовців категорії «Б» і «В».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що деталі реформи системи оплати праці державних службовців Право ТВ розповіла голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина.

Додамо, актуальні питання розвитку державної служби розглянули під час засідання колегії НАДС. Зокрема йшлося про відновлення конкурсної процедури, реформування системи оплати праці та запровадження HRMIS.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва