Радуцький розповів, коли Рада займеться запровадженням страхової медицини

17:42, 24 февраля 2021
Наразі на розгляді Комітету перебуває декілька законопроектів, кожен з яких наближає до запровадження повноцінної страхової моделі.
Радуцький розповів, коли Рада займеться запровадженням страхової медицини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

При Комітеті здоров’я нації створена робоча група для обговорення питань запровадження страхової медицини. Про це повідомив голова Комітету Михайло Радуцький на своїй сторінці в Facebook.

«Рішення про створення групи прийнято під час наради з представниками Національної служби здоров’я України, Національного банку України, керівниками комунальних та приватних медичних закладів, професійних об’єднань страхових компаній», — зазначив Радуцький.

Наразі на розгляді Комітету перебуває декілька законопроектів, кожен з яких наближає до запровадження повноцінної страхової моделі.

Перший документ – про податкові стимули при добровільному медичному страхуванні.

«Наразі законодавством не передбачено додаткових податкових преференцій для бізнесу, який забезпечує співробітників полісами ДМС. Це аж ніяк не стимулює роботодавця та працівника домовлятись про медичний соцпакет. Така ситуація не дає можливості масштабувати добровільне медичне страхування, яким нині охоплено лише кілька відсотків населення. Відповідно, гальмується і процес руху у напрямку обов’язкового медичного страхування. Адже саме розвинута система ДМС є перехідним етапом до запровадження ОМС», — йдеться у повідомленні.

Другий законопроект передбачає створення механізму доплат за медичні послуги, які не включені до гарантованих державою пакетів.

«На жаль, на етапі розробки медичної реформи тему регуляції додаткових послуг залишили без уваги, намагаючись уникнути традиційно незручного та непопулярного питання «платної медицини». Це помилка, яку нам сьогодні доводиться виправляти», — зазначив Радуцький.

Запровадження легального механізму доплат дозволить страховим компаніям значно розширити ДМС - налагодити повноцінну співпрацю не лише з приватними, але й комунальними та державними медичними закладами.

«Отримуючи сьогодні неофіційну послугу, пацієнт жодним чином не захищений. Якщо цей ринок легалізувати та відкрити для страховиків, то вже не сам пацієнт, а більш досвідчені фахівці страхової компанії зможуть контролювати – чи надана клієнту послуга в необхідному обсязі, чи відповідає вона стандартам. У свою чергу, медичні заклади зможуть збільшити фінансування, зростуть офіційні доходи медичного персоналу (позиція Комітету – кожна послуга обов’язково має включати цільовий відсоток на зарплату медичним працівникам, які надають послугу)», — заявив Радуцький.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що лише 36 родин медиків отримали компенсації від держави за час пандемії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси