Кабмін прийняв розпорядження щодо реалізації стратегії розв’язання проблеми невиконання деяких рішень судів

17:41, 22 марта 2021
Уряд прийняв розроблене Мін’юстом розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації національної стратегії розв’язання проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація на період до 2022 року».
Кабмін прийняв розпорядження щодо реалізації стратегії розв’язання проблеми невиконання деяких рішень судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України прийняв розроблене Мін’юстом розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Національної стратегії розв’язання проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація на період до 2022 року».

Метою Національної стратегії розв’язання проблеми невиконання рішень судів, боржниками за якими є державний орган або державне підприємство, установа, організація на період до 2022 року (далі – Національна стратегія), є розв’язання системної проблеми невиконання і тривалого виконання рішень судів. Стратегія спрямована на подальше приведення законодавства України та практики його застосування у відповідність із стандартами Ради Європи у сфері виконання рішень судів.

Національна стратегія була розроблена та представлена консультативно-дорадчому органу Кабінету Міністрів України – Комісії з питань виконання рішень Європейського суду, головою якої є Віце-прем’єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Національну стратегію було затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України 30.09.2020 № 1218-р.

План заходів щодо реалізації Національної стратегії містить конкретні заходи стосовно вирішення проблеми з визначеними виконавцями (державними органами) і строками на їх втілення.

Виконання цього плану заходів дозволить Україні досягти зменшення кількості невиконаних рішень судів, погашення державного боргу у зв’язку з невиконаними рішеннями судів, припинити звернення до ЄСПЛ з такими скаргами, збільшити довіру суспільства до державних інституцій.

Наявність цієї проблеми та гостру необхідність прийняття конкретних законодавчих та адміністративних реформ для її вирішення було констатовано Європейським судом ще у 2009 році у пілотному рішенні у справі «Юрій Миколайович Іванов проти України» та у рішенні від 12 жовтня 2017 року у справі «Бурмич та інші проти України».

Крім цього, Комітет міністрів Ради Європи, орган, який наділений виключними повноваженнями здійснювати нагляд за виконанням державами – членами Ради Європи рішень Європейського суду, неодноразово наголошував Україні на необхідності якнайшвидшого ухвалення відповідної стратегії та детального плану заходів щодо її реалізації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловився про юрисдикції спорів щодо скасування постанов державного виконавця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва