Мільйонні зловживання під час будівництва «Охматдит»: у справі з’явилися нові подробиці

20:00, 12 апреля 2021
Зловживання при будівництві сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у 2012-2013 роках завдали понад 30 млн гривень збитків.
Мільйонні зловживання під час будівництва «Охматдит»: у справі з’явилися нові подробиці
Джерело фото: vz.kiev.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Завершено слідство у справі щодо мільйонних зловживань під час будівництва сучасного комплексу «Охматдит». Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Так, 9 квітня прокурорами САП визнано докази, зібрані під час досудового розслідування, достатніми для складання обвинувального акту у справі стосовно колишньої очільниці ДП «Укрмедпроектбуд» та колишнього керівника приватного підприємства - генпідрядника, підозрюваних у зловживаннях під час проведення закупівлі інженерного та технічного обладнання при будівництві сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у 2012-2013 роках, які завдали понад 30 млн гривень збитків.

Наразі детективам НАБУ надано доручення про повідомлення відповідно до ст. 290 КПК України підозрюваних та їх захисників, а також потерпілого у кримінальному провадженні, про завершення досудового слідства та відкриття матеріалів для ознайомлення.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що державне підприємство «Укрмедпроектбуд», яке виступало замовником робіт з будівництва НДСЛ «Охматдит», за бюджетні кошти замовило у приватного товариства інженерне та технічне обладнання (зокрема ліфти та модулі теплових пунктів), для будівництва та оснащення вказаного лікувального закладу.

Відповідно до умов укладених договорів державним підприємством було проведено розрахунки з генпідрядником шляхом 100% авансування, що становило понад 30 млн гривень, проте у подальшому вказане інженерне та технічне обладнання не було поставлено та взагалі відсутнє до цього часу.

«Не дивлячись на відсутність обладнання, у 2013 році очільницею державного підприємства (до цього вона була директором підприємства – генпідрядника), яка діяла всупереч інтересам очолюваного нею підприємства, проте з метою отримання неправомірної вигоди іншими юридичними особами, за пособництва тодішніх керівників підприємств генпідрядника та підрядника, підписано видаткові накладні, відповідно до яких нею нібито прийнято від генпідрядника вказане обладнання, за яке вже було сплачено авансові платежі у повному обсязі», — йдеться у повідомленні.

У подальшому вказаними особами вчинено також низку дій, спрямованих на приховування непоставки та відсутності обладнання.

Внаслідок зазначених спільних умисних дій вказаних посадових осіб державному бюджету в особі ДП «Укрмедпроектбуд» завдано матеріальної шкоди (збитків) в розмірі понад 30 мільйонів гривень.

«Дії колишньої очільниці державного підприємства кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, колишнього керівника приватного підприємства – генпідрядника – за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.

Крім того, матеріали досудового розслідування за підозрою керівника приватної комерційної установи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, виділено в окреме кримінальне провадження, в якому його оголошено у розшук», — резюмують у відомстві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що колишнього лікаря «Охматдиту» підозрюють у привласненні ліків майже на мільйон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва