Топ-10 головних новел Кодексу професійної етики приватних виконавців

12:23, 8 июля 2021
Посилюються вимоги до збереження конфіденційної інформації, унормовується поведінка приватного виконавця у соцмережах та багато чого іншого.
Топ-10 головних новел Кодексу професійної етики приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з етики АПВУ напрацював проект нової редакції Кодексу професійної етики приватних виконавців. Про головні новели документу та його подальшу долю розповів Голова Комітету з етики АПВУ, доктор юридичних наук, професор Сергій Лисенко, передає пресслужба Асоціації приватних виконавців України.

ТОП-10 головних новел:

1️. У проєкті нового Кодексу з’явилась Преамбула. Вона визначає мету прийняття Кодексу та його головні напрями.

2️. Документ має логічну та структуровану природу. Користуватись документом буде просто і зручно. 

3️. З’явилися сучасні вимоги щодо зовнішнього вигляду приватного виконавця та  його спілкування під час здійснення професійної діяльності:

- дотримуватися ділового стилю одягу, але з урахуванням особливостей проведення виконавчих дій, відрізнятись стриманістю та акуратністю;

- професійне ділове спілкування повинно вестись українською мовою;

-  приватний виконавець має враховувати особистість співрозмовника та не допускати висловлювань стосовно расової приналежності, релігійних уподобань та фізичних вад, які можуть принизити гідність співрозмовника.

4️. Унормовується питання недобросовісної конкуренції. Зокрема:

- закріплюється «принцип територіальності» (найбільш обговорювана норма!) - заборона на відкриття виконавчого провадження за місцем знаходження коштів на рахунках боржника, крім виконавчих документів відносно боржника – нерезидента України;

- вводиться жорстке табу на надання приватними виконавцями стягувачам необґрунтованих обіцянок та неправомірних пропозицій;

- забороняється розповсюдження порівняльної характеристики себе та свого колеги, схилення потенційних клієнтів до бойкотування інших колег.

5️. Пропонуються нові підходи до розв’язання конфліктних ситуацій серед приватних виконавців. Якщо виникла критична ситуація, то:

- вводиться табу на публічну критику – жодних негативних коментарів та обрах у соціальних мережах!

- непорозуміння між приватними виконавцями, які не вдалося вирішити самостійно, повинні вирішуватися перш за все органами самоврядування приватних виконавців. За необхідності може залучатися і професійний медіатор!

- Якщо не вдається владнати спір усередині спільноти, приватні виконавці можуть звернутися до суду для розв’язання спірного питання.

6️. Запроваджуються механізми убезпечення роботи приватного виконавця.

Під час здійснення своєї професійної діяльності приватний виконавець може здійснювати фото та/або відеозйомку обставини та факти своєї професійної діяльності, навколишнього світу та оточення з питань, пов’язаних з такою діяльністю.

7️. Посилюються вимоги до збереження конфіденційної інформації, яку приватний виконавець та його помічники отримують під час професійної діяльності.

8️. Унормовується поведінка приватного виконавця у мережі Інтернет та соцмережах.

9️. Доносити до ЗМІ інформацію від імені АПВУ має право лише очільник професійної спільноти або уповноважена ним особа.

10. Вперше чітко сформульовані критерії оцінки порушень Кодексу професійної етики приватних виконавців членами Комітету з етики АПВУ.

«Комітет з етики АПВУ повністю відпрацював редакцію проєкту Кодексу професійної етики приватних виконавців, яку починав виписувати попередній склад Комітету. Документ пройшов широке обговорення всередині спільноти. Всі бажаючі приватні виконавці могли висловити свої зауваження до проєкту Кодексу. З цією метою було проведено три відкриті засідання Комітету. Далі цей документ має розглянути Рада приватних виконавців України та затвердити З’їзд АПВУ», - заявив Сергій Лисенко. Голова Комітету з етики АПВУ також зазначив, що Асоціація хоче почути пропозиції щодо змісту проєкту Кодексу від Міністерство юстиції України та колег із суміжних професій, зокрема, Ради суддів України та Національна асоціація адвокатів України /Ukrainian National Bar Association.

«Наша мета – отримати прогресивний Кодекс професійної етики, який відповідає вимогам часу, враховує передовий досвід колег з інших країн та суміжних юридичних професій, а також базується на засадах сучасної науки», - додав Сергій Лисенко.  

З текстом редакції проєкту Кодексу професійної етики приватних виконавців можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Раді зареєстрували законопроект про виконавче провадження.

Також ми писали, якою буде дисциплінарна відповідальність приватних виконавців після прийняття нового закону.

Крім того, у АПВУ вказали, чим важливий законопроект про примусове виконання рішень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України