Колекторам заборонили використовувати нецензурну лексику та залякування божників

15:50, 13 июля 2021
Моніторинг дотримання вимог щодо етичної поведінки здійснюватиметься у формі безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок.
Колекторам заборонили використовувати нецензурну лексику та залякування божників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

НБУ визначив порядок здійснення нагляду за додержанням кредитодавцями, новими кредиторами та колекторськими компаніями законодавчих вимог щодо взаємодії із споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості. З цією метою затверджено відповідне Положення.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку. 

Нове Положення повинно забезпечити відповідальне ставлення кредитодавців, нових кредиторів та колекторських компаній до всіх категорій споживачів.

«… унеможливити випадки використання нецензурної лексики, погроз та морального тиску на споживача та інших осіб при врегулюванні простроченої заборгованості», - сказано у повідомленні.

Зазначається, що моніторинг дотримання вимог щодо етичної поведінки покликаний забезпечити дієвий захист прав споживачів та зростання довіри населення до послуг кредитування і здійснюватиметься у формі безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок.

НБУ буде аналізувати звернення споживачів фінансових послуг, інформацію та документи, надані споживачами, інформацію, розміщену на сайтах та в мобільних застосунках, а також у місцях надання послуг, інформацію щодо порядку фіксування безпосередньої взаємодії із споживачами фінансових послуг. Також аналізуватиметься інформація щодо залучення осіб для здійснення колекторської діяльності та укладання договору з колекторською компанією кредитодавцем, новим кредитором. За потреби – Національний банк надсилатиме запити кредитодавцю, новому кредитору чи колекторській компанії.

У разі виявлення порушень установлених вимог щодо етичної поведінки, Національним банком застосовуватимуться заходи впливу, зокрема накладатимуться штрафні санкції у випадках, передбачених ст. 41-1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг».

Зазначений механізм нагляду передбачений постановою Правління Національного банку від 09 липня 2021 року № 76 «Про затвердження Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки)».

Постанова набирає чинності з середи, 14 липня 2021 року.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Нацбанк запровадив послугу з реєстрації колекторських компаній: яка вартість.

Додамо, що Зеленський підписав закон щодо врегулювання колекторської діяльності.

Крім того, ми повідомляли, що колекторські компанії не зможуть працювати без попередньої реєстрації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки