Разумков вважає малоймовірним розгляд закону про олігархів на цьому тижні

11:15, 20 сентября 2021
Голова Парламенту каже, що це «фактично нереально».
Разумков вважає малоймовірним розгляд закону про олігархів на цьому тижні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Урядовий портал повідомляє, що Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає малоймовірним розгляд на наступному пленарному тижні Проекту Закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (реєстр. №5599).

«Я чув думки, що цей законопроект може розглядатися в четвер. Це фактично нереально. По-перше, законопроект має бути підготовлений до розгляду Апаратом Верховної Ради. По-друге, фракція «Слуга народу» у своєму листі наполягає, що відповідно до Регламенту законопроект, підготовлений до другого або повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніш як за 10 днів до розгляду цього законопроекту. Я вдячний колегам за нагадування щодо дотримання Регламенту», - сказав  він.

«Тому я буду слідувати Регламенту, так як і передбачає моя посада», - додав Голова Парламенту.

Водночас Голова Верховної Ради наголошує, що при ухваленні законопроекту щодо деолігархізації важливою є не лише назва документу, але й підходи, які він передбачатиме.

«Питання деолігархізації важливе. Але важлива не лише назва, а й підходи», - наголосив він.

Разумков додав, що у процесі деолігархізації в інших країнах ухвалювалося відповідне антимонопольне законодавство та законодавство щодо лобістської діяльності.

«Будь-який зв’язок політика з великим бізнесом чи з будь-яким іншим бізнесом, якщо він базується на корупції, тіньове фінансування цього політика прямо чи опосередковано - це корупція», - наголосив політик та зазначив, що в Україні створена низка антикорупційних органів, які мають протидіяти такому явищу, і Парламент забезпечив ці інституції необхідною законодавчою базою.

«Будь-який закон, що ухвалюється, буде діяти не лише сьогодні-завтра. Законопроект щодо деолігархізації, наприклад, розрахований на десять років. Ми бачили різні РНБО, особливо до 2014 року. Давайте уявимо, що було б, якби такий механізм був у них», -  підкреслив Разумков.

Голова Парламенту переконаний, що визначати перелік олігархів в Україні має не Рада національної безпеки та оборони, а незалежна комісія.

Дмитро Разумков зазначив, що Регламент Верховної Ради не забороняє розглядати в другому читанні законопроект щодо олігархів, який направлено до Венеціанської комісії, до отримання висновку цієї Комісії.

Також «Судово-юридична газета» писала, що «Слуга народу» розійшлася в думці з Разумковим: вимагають включити до порядку підвищення податків.

Додамо, що Разумков пояснив, як реформа судочинства в Україні вплине на інвестиції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва