Заборонити не можна дозволити: заборони вчинення реєстраційних дій щодо юросіб до ЄДР

11:35, 24 сентября 2021
Важливі нюанси внесення заборони вчинення реєстраційних дій щодо юридичних осіб до ЄДР.
Заборонити не можна дозволити: заборони вчинення реєстраційних дій щодо юросіб до ЄДР
Джерело фото: nadrda.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс протидії рейдерству повідомляє, що доволі часто в учасників, керівників юридичної особи виникає необхідність внесення змін до відомостей щодо юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а, підготувавши необхідні за законодавством документи, будучи впевненим у позитивному результаті звернення до державного реєстратора, заявник може раптово для себе отримати відмову у державній реєстрації з підстав заборони її проведення.

«Останнім часом непоодинокими є випадки розгляду Міністерством юстиції України скарг, що обґрунтовані незаконним внесенням заборони вчинення реєстраційних дій щодо юридичних осіб», - розповідає начальник відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації бізнесу Офісу протидії рейдерству Міністерство юстиції України Анастасія Книжник.

Для прикладу, скаржник звернувся до державного реєстратора з метою внесення змін до відомостей про себе як керівника юридичної особи, а у відомостях ЄДР наявна заборона вчинення реєстраційних дій, підставою для внесення якої була заява одного з учасників такої юридичної особи.

Що робить державний реєстратор? Він відмовляє у проведенні державної реєстрації, посилаючись на пункт 2 частини першої статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

«Перед заявником постає дилема - чи то оскаржувати відмову державного реєстратора у проведенні державної реєстрації, чи то подавати скаргу на дії державного реєстратора, яким було накладено таку заборону», - каже експерт.

У будь-якому випадку, очевидно, що найближчим часом відомості щодо нього як керівника юридичної особи в ЄДР не з’являться.

У практиці зустрічаються внесення державними реєстраторами заборон на інших «екзотичних» підставах, зокрема:

  • договору застави корпоративних прав у товаристві;
  • ухвали суду якою накладено арешт на все нерухоме майно юридичної особи;
  • постанови державного/приватного виконавця про відкриття виконавчого провадження;
  • «чистого аркушу паперу».

Кожна з таких заборон «заважає» учасникам/керівникам/представникам юридичних осіб у реалізації права на внесення змін до ЄДР щодо юридичної особи та порушує права надані, крім іншого, Законом про реєстрацію.

Тож постає закономірні запитання: чому це відбувається та чи законні такі дії?

Для відповіді на ці запитання, каже посадовиця, слід проаналізувати нормативні вимоги, зокрема:

1️. частина перша статті 25 Закону про реєстрацію визначає перелік документів, на підставі яких проводиться державна реєстрація та інші реєстраційні дії;

2️. заборона вчинення реєстраційних дій та накладення/зняття арешту корпоративних прав проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в ЄДР, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» (пункт 2 частини першої статті 25 Закону про реєстрацію);

3️. пункт 2 частини першої статті 28 Закону про реєстрацію передбачає, що підставою для відмови у державній реєстрації є наявність у ЄДР відомостей про судове рішення щодо заборони проведення реєстраційної дії;

4️. пункт 3 частини першої статті 28 Закону про реєстрацію визначає, що підставою для відмови у державній реєстрації є наявність у ЄДР відомості про судове рішення про арешт корпоративних прав - у разі державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, у зв’язку із зміною частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи.

«Резюмуючи, хочу зосередити увагу на тому, що реєстраційна дія «Заборона вчинення реєстраційних дій» проводиться виключно на підставі відповідного судового рішення, що набрало законної сили, та яким встановлено заборону проведення реєстраційних дій в ЄДР та/або накладено арешт на корпоративні права», - наголошує Анастасія Книжник.

А відтак, ні заява учасника товариства, ні договір застави корпоративних прав у товаристві чи інші документи, які не є документами, наведеними вище, не є належними документами для проведення реєстраційної дії «Заборона вчинення реєстраційних дій» і у випадку подання таких документів державному реєстратору останній, керуючись пунктом 5 частини першої статті 28 Закону, має відмовити у державній реєстрації.

Крім того, наголошується на тому, що і відмова у державній реєстрації з підстав, визначених пунктами 2 та 3 частини першої статті 28 Закону про реєстрацію, має місце лише у випадку, якщо підставою для проведення реєстраційної дії «Заборона вчинення реєстраційних дій» слугувало судове рішення, яке нормативно визначене як підстава для вчинення зазначеної реєстраційної дії.

Також «Судово-юридична газета» писала, який процес внесення відомостей до ЄДР у випадку відсторонення керівника юрособи на час службового розслідування.

Крім того, ми повідомляли про держреєстрацію бізнесу: які основні вимоги для оформлення документів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва