Який процес внесення відомостей до ЄДР у випадку відсторонення керівника юрособи на час службового розслідування

14:26, 26 августа 2021
У такому випадку відомості щодо особи, на яку покладено виконання обов’язків керівника, зазначаються у відомостях ЄДР щодо юридичної особи у вкладці «представник» з обмеженнями щодо представництва.
Який процес внесення відомостей до ЄДР у випадку відсторонення керівника юрособи на час службового розслідування
Джерело фото: visnuk.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проведення службового розслідування щодо керівника юридичної особи – процедура не з приємних, адже таке розслідування може бути проведено у випадку неналежного виконання керівником службових обов’язків або їх перевищення, що заподіяло, крім іншого, значну матеріальну чи моральну шкоду громадянинові, державі, юридичній особі, а також у разі недотримання ним законодавства тощо.

На час проведення службового розслідування особа, стосовно якої воно проводиться, може бути відсторонена від здійснення повноважень на посаді.

У випадку прийняття рішення щодо відсторонення керівника від виконання службових обов’язків і відповідно покладання виконання обов’язків керівника на іншу особу постає питання щодо внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) стосовно наявності обмежень щодо представництва такої юридичної особи на час проведення службового розслідування щодо керівника.

Про важливі нюанси внесення відповідних змін до ЄДР розповідає начальник відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації бізнесу Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Анастасія Книжник, повідомляє пресслужба. 

«Непоодинокими є випадки, коли державними реєстраторами/нотаріусами до ЄДР вносяться відомості щодо виконуючого обов’язки керівника у вкладку «Керівник», унаслідок чого сам керівник з відомостей ЄДР «зникає», - каже Анастасія Книжник.

Експерт зауважує, що на час проведення службового розслідування керівник юридичної особи може бути відстороненим від виконання своїх посадових обов’язків, внаслідок чого його повноваження щодо представництва юридичної особи обмежуються, однак при цьому він залишається керівником, а тому інформація про нього як про керівника має залишатися у відомостях ЄДР щодо відповідної юридичної особи.

Разом з тим, у програмному забезпеченні ЄДР відсутня вкладка «виконуючий обов’язки керівника».

«Зверніть увагу, що у такому випадку відомості щодо особи, на яку покладено виконання обов’язків керівника, зазначаються у відомостях ЄДР щодо юридичної особи у вкладці «представник» з обмеженнями щодо представництва, наприклад: «тимчасове виконання обов’язків директора на час службового розслідування», а у відомостях ЄДР щодо керівника юридичної особи зазначається про наявність обмежень щодо представництва, наприклад: «відсторонений від виконання посадових обов’язків на час службового розслідування», - зазначає Книжник.

Отже, у такому разі у відомостях ЄДР щодо юридичної особи будуть наявні відомості як щодо керівника, так і щодо виконуючого обов’язки.

Також звертають увагу, що такий алгоритм застосовується й у випадку покладання виконання обов’язків керівника на іншу особу в зв’язку з хворобою керівника, а також перебуванням його у відпустці тощо».

Також «Судово-юридична газета» писала про правомірність проведення держреєстрації права власності на об’єкт іпотеки за іпотекодержателем за умови наявності накладеного арешту, – ВП ВС.

Додамо, що ми повідомляли про особливості вчинення реєстраційних дій на підставі ухвали суду про накладення арешту у межах кримінального провадження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області