НБУ пояснив, що робити, якщо турбують колектори стосовно чужого боргу

13:41, 30 ноября 2021
Неетичні методи роботи колекторів: як захиститися.
НБУ пояснив, що робити, якщо турбують колектори стосовно чужого боргу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нацбанк України повідомляє, що з весни запрацювали правила етичної поведінки для фінансових установ і колекторів та встановлено чітке регулювання їх діяльності, що є великою перемогою на шляху до розбудови цивілізованого ринку фінансових послуг.

Незважаючи на це, НБУ продовжує отримувати скарги від споживачів і фіксувати факти недобросовісної поведінки з боку осіб, які займаються стягненням проблемної заборгованості.

«З огляду на цю проблему не зайвим буде нагадати про права споживачів. Перш за все, варто розібратися, до кого можуть звертатися колектори:

  • до споживача, який оформив кредит, або його законного представника;
  • до спадкоємця;
  • до поручителя або майнового поручителя», - кажуть пресслужбі банку.

Водночас колектори не мають права звертатися до членів сім'ї боржника, сусідів чи колег із роботи, друзів та знайомих, які не є поручителями за кредитом.

Для цього в банку пояснили що робити, коли ви не маєте стосунку до чужого кредиту, а колектори наполегливо просять його погасити.

  1. під час контакту з колектором забороніть надалі вас турбувати – поясніть, що не маєте стосунку до кредиту і що ви не давали згоди на взаємодію.
  2. якщо дзвінки та повідомлення надходять від робота, заблокуйте їх за допомогою функцій телефону.
  3. дізнайтесь назву установи та напишіть вимогу до неї із запереченням проти взаємодії.
  4. якщо дзвінки та повідомлення не припиняються, зафіксуйте випадки правопорушень (запишіть розмову, зробіть скріни повідомлень тощо) та надайте ці докази до Національного банку України разом зі скаргою на фінансову чи колекторську компанію.

У НБУ нагадують, що відповідно до нового закону (ЗУ від 19 березня 2021 року № 1349-IX), який регулює роботу колекторів, Національний банк може застосовувати до компаній-порушників заходи впливу – від штрафів до виключення з Реєстру колекторських компаній.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Раді пропонують обмежити виїзд керівників підприємств-боржників за кордон: що думають депутати з цього приводу.

Крім того, ми писали, що українців попереджають про шахрайську схему на OLX: як не потрапити на гачок афериста.

Додамо, як довести, що не брали онлайн-кредит.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва