Раді пропонують обмежити виїзд керівників підприємств-боржників за кордон: що думають депутати з цього приводу

14:11, 29 ноября 2021
На цьому тижні парламент має ухвалити у другому читанні законопроект про підвищення податків і санкції до боржників.
Раді пропонують обмежити виїзд керівників підприємств-боржників за кордон: що думають депутати з цього приводу
Джерело фото: uk-winner.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Цього пленарного тижня Верховна Рада може прийняти законопроект № 5600, який стосується підвищення податків. Він вже викликав неоднозначну реакцію суспільства і депутатів.

Серед спірних моментів законопроекту були плата для власників земельних ділянок, підвищення податків на операції з нерухомістю та обмеження виїзду за кордон боржникам.

Зокрема, представник фракції «Слуга народу» Олександр Качура зазначив, що він би його не підтримував, якби у ньому лишилася норма про податки для громадян, які купують житло.

«Я б його не підтримував, якщо б залишилась норма про податки для людей, коли купуєш нерухомість, треба сплатити ПДВ, якщо продаєш квартиру, то треба було б 18% заплатити. Зараз знайшли компроміс, якщо для людини продаж квартир є бізнесом, то вона має платити тільки з прибуткової частини, а не так як це було передбачено раніше. Тому я вважаю, що можна цей законопроект голосувати і фракція буде підтримувати. Інші пункти щодо великого бізнесу, то я думаю, що вони зможуть заплатити», – сказав депутат у коментарі «Право-ТВ».

Позитивно відгукується про даний законопроект його колега по фракції, голова комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. За її словами, схвалення даного проекту «дає можливість наповнити соціальні і ковідні фонди, а це від 25 до 30 млрд грн для бюджету, яких не вистачає».

Її колега по фракції Олександр Федієнко в коментарі «Право-ТВ» зазначив, що «ідуть перемовини стосовно збільшення ренти мобільним операторам на 5%, що потягне збільшення вартості мобільного зв’язку, інтернету». На його думку, це великий недолік законопроекту і цього не треба робити, бо в Україні «найдорожчі радіочастоти».

Представниця «Слуг народу» Галина Янченко відзначила, що із законопроекту прибрали частину негативних, на її думку, норм.

«Я виступала досить критично, аби звідти прибрали зайве оподаткування по нерухомості. Я вважаю, що на сьогоднішній день бодай у якоїсь частини людей з’явилася можливість купувати житло, брати кредит, позичати кошти і неприпустимо, аби вартість житла для молодих сімей підвищилася. Ці норми, і в тому числі за моїм наполяганням були прибрані, залишився лише один із видів оподаткування, якщо особа здійснює продаж більше трьох об’єктів нерухомості, тоді накладається певне оподаткування. Все інше було вичищено і це робить цей законопроект трохи більш прийнятним для моєї підтримки», - вказала депутат.

Серед цікавих змін, у статті 283 «Особливості провадження у справах щодо звернення податкових та митних органів» Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) прописується, що провадження у справах за зверненнями податкових та митних органів здійснюється на підставі заяв таких органів, зокрема, про встановлення тимчасового обмеження для керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України.

Рішення суду у таких справах підлягає негайному виконанню. Подання апеляційної скарги на рішення суду у таких справах не перешкоджає його виконанню.

Дана норма викликала так само неоднозначну реакцію депутатів.

Зокрема, Олександр Качура зазначив, що ця заборона завжди була. На його думку, «це не зовсім потрібна норма, але податкові органи вважають, що це буде стимулом для підприємців не бути боржниками».

Галина Третьякова зазначила, що підтримує обмеження для виїзду за кордон керівників за борги по заробітній платі. За її словами, «люди потерпають, які не можуть отримати свою зарплату».

Не бачить ніяких проблем у цьому Олександр Федієнко:

«Не бачу ніяких проблем, не розумію людей, які починають формувати борги при наявності у них грошей. На мою думку, це повинно поширюватися не тільки на керівників», - сказав депутат в коментарі «Право-ТВ».

Його колега по фракції Юрій Камельчук відзначив, що обмежувати керівника у виїзді за кордон слід лише в тому випадку, якщо його відмова сплачувати борг є письмово підтвердженою.

На думку ж Галини Янченко, «це перебор» і це зайва норма.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала основні норми даного законопроекту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва