Суд дозволив спеціальне досудове розслідування стосовно «младоолігарха» із орбіти Януковича

17:56, 20 декабря 2021
Рішення прийняв Київський районний суд Одеси.
Суд дозволив спеціальне досудове розслідування стосовно «младоолігарха» із орбіти Януковича
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що Київський райсуд Одеси задовольнив клопотання прокурорів Одеської обласної прокуратури та надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно так званого «младоолігарха» із орбіти президента-втікача. Про це вона заявила на своїй сторінці у Facebook.

«Саме сьогодні, 20 грудня 2021 року, Київським районним судом м. Одеси задоволено клопотання прокурорів Одеської обласної прокуратури та надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно так званого «младоолігарха» із орбіти президента-втікача.

Ця подія дуже важлива для всіх прокурорів і для мене особливо. Ми боролися за це рішення і врешті суд став на наш бік. 

Станом на цю хвилину, «молодий і талановитий бізнесмен», до завдань якого входило збагачення цілої низки чиновників дуже високого рівня часів четвертого Президента України, перебуває за межами України, а точніше у РФ. Розмірковуючи реалістично, шанси побачити цього підозрюваного на лаві підсудних в Україні мізерні, принаймні в найближчому майбутньому.

Ми з вами мусимо розуміти і іншу обставину – вся система державної влади працювала на їхній «результат». Не міг сам підозрюваний без допомоги і силовиків, і судів, і митників, і податківців забезпечити ті грошові надходження у «общак» (в кримінальному середовищі так правильніше назвати той інвестиційний прибуток, який отримали ці люди).

Слідство і прокурори вважають, що всі ці грошові потоки, методи їх утворення та ресурс, витрачений на організацію всіх цих процесів – злочин і ми впевнені, що зможемо довести свою правду у суді.

За даними слідства, «бізнесменом» була створена злочинна організація, яка завдала шкоди економіці України на суму понад 2,6 млрд грн. Для скоєння злочинів він упродовж 2012-2014 років організував від підконтрольних офшорних компаній  фіктивний транзит через територію України нафтопродуктів, а також їх ввезення начебто з метою переробки та реекспорту. Проте насправді нафтопродукти реалізовувались  на внутрішньому ринку України без сплати митних платежів і податків.

З цією метою у 8 областях України було орендовано митні склади, на яких вивантажувались нафтопродукти, а їх вивезення за межі митної території оформлювалось підробленими документами.

У цій схемі були задіяні як працівники митної служби, так і посадові особи придбаних з метою прикриття злочинної діяльності Одеського нафтопереробного заводу та ТОВ «Лагуна-Рені». Від цих підприємств оформлювались документи про фіктивну переробку та вивезення нафтопродуктів.

Під час розслідування за клопотаннями прокурорів судом накладено арешт на майновий комплекс ПАТ «Одеський нафтопереробний завод», який ухвалою слідчого судді від 6 травня 2021 року передано в оперативне управління АРМА. Право управління наразі зареєстровано у відповідному Державному реєстрі. Також прокурорами вжито інших заходів для зупинення розкрадання майна цього підприємства. Крім того, за клопотаннями прокурорів накладено арешт на все майно, що належить на праві власності головному підозрюваному – це 28 об’єктів різної нерухомості. 

Рішення Київського районного суду м. Одеси від 20 грудня 2021 року дозволяє стороні обвинувачення провести досудове розслідування стосовно підозрюваного за його відсутності (in absentia) та направити обвинувальний акт до суду для отримання під час спеціального судового розгляду справедливого, законного вироку з конфіскацією майна ПАТ «Одеський нафтопереробний завод», а також усього іншого належного підозрюваному майна.

Прийняття цього рішення стало можливим, зокрема, завдяки змінам до Кримінального процесуального кодексу, внесеним Законом України від 27 квітня 2021 року, якими розширено підстави для отримання судового дозволу на  здійснення спеціального досудового розслідування. Ці зміни надали можливість правоохоронним органам більш ефективно здійснювати повноваження щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які з метою уникнення відповідальності переховуються за межами України.

Сьогоднішнє рішення суду стало хоч і не кінцевим, але важливим підсумком багаторічної роботи прокурорів та слідчих, яка спрямована на те, щоб жодна особа, яка вчинила злочини проти нашої держави, не уникла відповідальності», — сказано у повідомленні.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що Зеленський увів у дію рішення РНБО про застосування санкцій.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва