Кабмін провів засідання: які рішення прийняли

18:02, 7 мая 2022
Під час засідання уряд прийняв низку рішень.
Кабмін провів засідання: які рішення прийняли
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України провів чергове засідання, на якому розглянули низку питань. Про це в Телеграм написав представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

 Серед них:

— Передбачено, що Державна аудиторська служба та її міжрегіональні територіальні органи під час воєнного стану та протягом місяця після його припинення або скасування здійснюватимуть заходи державного фінансового контролю з урахуванням воєнного стану. Встановлено можливість під час заходів державного фінансового контролю та зустрічних звірок надавати документи в паперовій та/або електронній формі.

—  Унормовано, що на період воєнного стану процедури здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин, а також державного ветеринарно-санітарного контролю мають здійснюватись у всіх пунктах пропуску на державному кордоні України та зонах митного контролю на митній території України за наявності умов для його проведення. Визначено вичерпний перелік підстав для проведення фізичної перевірки та лабораторних досліджень вантажів, що ввозяться в Україну.

—  Затверджено Положення про інформаційну систему формування переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

— Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення виконання рішень суду у 2021 році. Змінами передбачено забезпечення, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Забезпечення виконання рішень суду», виконання рішень національних судів у 2022 році та надалі, боржниками за якими визначено Мінсоцполітики, Нацсоцслужбу та її територіальні органи, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, центри з нарахування та здійснення соціальних виплат. Також передбачено кошти на відшкодування моральної шкоди та судових витрат.

— Затверджено Порядок подання декларації про відходи та форму декларації про відходи. Визначено, що при поданні декларації про відходи в електронній формі відомості про юридичну особу або ФОПа, які вказуються заявником при заповненні форми, автоматично перевіряються на їх достовірність шляхом порівняння, встановлення відповідності та підтвердження внесених відомостей із даними, що надходитимуть у порядку інформаційної взаємодії Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія» та Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема» з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. На підставі поданих заявником відомостей в автоматичному режимі, без необхідності прийняття будь-яких розпорядчих актів чи рішень, здійснюватиметься внесення декларації про відходи до Реєстру.

—  Затверджено Порядок стягнення штрафу за порушення законодавства про внутрішній водний транспорт, яким визначено процедуру стягнення адміністративно-господарських штрафів за порушення суб’єктами господарювання законодавства про внутрішній водний транспорт, форми протоколу та постанови про застосування адміністративно-господарських санкцій (штрафів).

—  Затверджено Порядок використання у 2022 році коштів державного бюджету, передбачених для виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань. Передбачено, що виплата такої щорічної разової грошової допомоги здійснюватиметься у 2022 у розмірах, не менших ніж у 2021.

— Запроваджено експериментальний проект щодо одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон та затверджено Порядок реалізації зазначеного проекту.

— Визначено особливості ведення Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану в Україні та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування. Передбачено, що

внесення відомостей до кадастру і надання таких відомостей здійснюватиметься виключно державними кадастровими реєстраторами Держгеокадастру та його територіальних органів, включеними до переліку, який затверджується Держгеокадастром за погодженням з Мінагрополітики.

Запроваджено обмеження щодо оприлюднення деяких відомостей кадастру в умовах воєнного стану, зокрема через Публічну кадастрову карту тощо.

— Доповнено Положення про єдину державну систему цивільного захисту новим пунктом, який визначає додаткові завдання зазначеної системи у відбудовний період. До таких завдань віднесено проведення цільової мобілізації для ліквідації наслідків ведення воєнних дій та надзвичайних ситуацій; ліквідація наслідків воєнних дій у населених пунктах та на територіях, що зазнали впливу засобів ураження; вжиття заходів для відновлення об’єктів критичної інфраструктури сфери життєзабезпечення населення; визначення населених пунктів та районів, що потребують проведення гуманітарного розмінування, маркування небезпечних ділянок, проведення очищення (розмінування) територій; залучення до ліквідації наслідків ведення воєнних дій та надзвичайних ситуацій міжнародної допомоги.

— Передбачено можливість залучення до надання соціальних послуг в період дії надзвичайного або воєнного стану працівників і волонтерів, які не мають документів, що підтверджують їх фаховий рівень. Запроваджено залучення волонтерів до виявлення осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначено перелік соціальних послуг, які можуть надаватися екстрено (кризово), та впроваджено надання таких послуг за спрощеною процедурою тощо.

— Визначено умови призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній та професійній основі, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану. Передбачено механізм комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній та професійній основі.

— Виділено Міністерству юстиції України 44723,4 тис. гривень для здійснення заходів щодо тримання військовополонених у таборах та дільницях для тримання військовополонених відповідно до норм міжнародного права.

— Спрямовано  Міністерству оборони України на програму «Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання» залишки коштів в сумі 359 251,2 тис. гривень, що сформувались у спеціальному фонді державного бюджету від внесків на регулювання, які сплачуються суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг.

— Схвалено основні (стратегічні) напрями діяльності банків державного сектору на період воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки, якими визначено ключові цілі та напрями їх діяльності у відповідні періоди та запроваджується моніторинг потенційних загроз національній безпеці України в частині діяльності банків державного сектору та заходи їх нейтралізації.

Раніше ми писали, що Кабмін виділив понад 100 млрд гривень Міністерству оборони.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді