Кабмін провів засідання: які рішення прийняли

19:25, 10 мая 2022
Під час засідання уряд прийняв низку рішень.
Кабмін провів засідання: які рішення прийняли
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України провів чергове засідання, на якому розглянули низку питань. Про це написав представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Серед них:

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни». Законопроектом пропонується звільнити юридичних осіб від відповідальності за порушення вимог Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо своєчасності та повноти оприлюднення фінансової звітності на вебсторінці або веб сайті юридичної особи разом з відповідними аудиторськими звітами на період дії воєнного стану, а також протягом 3 місяців після його припинення чи скасування.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до  Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного функціонування ринку природного газу протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення». Законопроектом визначено комплекс заходів, спрямованих на збалансування податкового навантаження на суб'єктів ринку природного газу, а також теплогенеруючі та теплопостачальні організації. Пропонується на тимчасовій основі встановити особливості оподаткування відповідних операцій та оптимізувати податкове навантаження на учасників взаєморозрахунків: побутових споживачів в частині ПДФО та суб’єктів відповідних ринків в частині ПДВ та податку на прибуток підприємств.

- Схвалено проект Закону «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та післявоєнного відновлення». Законопроект пропонує запровадити мораторій на підвищення цін та тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану на всій території України та протягом 6 місяців після після його припинення або скасування. Зокрема, пропонується встановити заборону на підвищення тарифів на послуги розподілу природного газу, тарифів на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів. При цьому ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягатиме збільшенню від ціни, що застосовувалася станом на 24.02.2022. Пропонується заборонити постачальникам природного газу здійснювати будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості. Також законопроектом пропонується встановити перелік та механізми фінансування відповідних гарантій та компенсацій, спрямованих на забезпечення сталого функціонування ринку природного газу та сфери теплопостачання в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо фінансування заходів, спрямованих на урегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та післявоєнного відновлення». Законопроект спрямований на забезпечення реалізації компенсаторних механізмів, передбачених проектом Закону «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та післявоєнного відновлення», та передбачає створення підґрунтя для стабілізації діяльності підприємств стратегічних галузей, що забезпечують енергетичну безпеку держави.

- Встановлено, що на виконання вимог ЗУ «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» державному підприємству  «Національний фонд інвестицій України» передаються у господарське відання примусово вилучені відповідно до зазначеного Закону об’єкти права власності РФ та її резидентів.

- Передбачено, що під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану облік дітей, які тимчасово переміщені (евакуйовані) на території України, де не ведуться бойові дії, або за межі України, здійснюється службами у справах дітей обласних, Київської міської військових адміністрацій та Нацсоцслужбою за допомогою Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти».

- Доповнено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, новими пунктами, що забезпечать розподіл лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів до них та спеціалізованого санітарного транспорту, закуплених у межах бюджетних призначень, між СБУ, Міноборони, МВС, Збройними силами, Національною гвардією та Національною поліцією.

- Затверджено Порядок та форми надання органами місцевого самоврядування контролюючим органам в електронному вигляді інформації про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) на підставі рішень органу місцевого самоврядування. Передбачено, що органи місцевого самоврядування надають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельних ділянок зазначену інформацію за попередній рік до 01 лютого поточного року.

- Прискорено процедури підготовки осіб для отримання посвідчення водія, а також оптимізовано та спрощено процедури видачі посвідчення водія транспортного засобу в період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування. Зокрема передбачено можливість проведення навчання з теоретичної підготовки за допомогою засобів інформаційно-комунікаційного зв’язку, у тому числі Інтернету; можливість складання практичного іспиту в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС   незалежно від місця складання теоретичного іспиту; здійснення видачі особі посвідчення водія  в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС незалежно від місця складання теоретичного та/або практичного іспитів тощо.

- Передбачено розділення навчання в автошколі (навчальному закладі) на два окремих етапи: з теоретичної підготовки, за результатами якої заклад видаватиме  Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки, яке буде дійсне протягом року; з практичного керування, за результатами якого заклад видаватиме Свідоцтво про закінчення практичної підготовки, яке буде дійсне протягом двох років. Допуск до навчання з практичного керування буде можливий тільки після успішного складання теоретичного іспиту в територіальному сервісному центрі МВС.

- Передбачено, що порядок придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, інших предметів і матеріалів, на які поширюється дозвільна система, в органах рибоохорони визначається, зокрема, нормативно-правовими актами Мінагрополітики.

- Передбачено забезпечення мінімальної пенсійної виплати кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловікові) загиблого (загиблої) під час участі в бойових діях на території України на рівні 7 800 грн, іншим членам сім’ї ‒ 6 100 гривень. Забезпечено право на щомісячну доплату (до 2000 грн.) після перерахунку пенсії в разі втрати годувальника кожному з батьків, дружині, (чоловіку) та одному з непрацездатних членів сім’ї.

- Запроваджено механізм нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатних вихователів, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, які отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства, незалежно від того чи вони працюють чи ні.

- Визначено порядок надання послуги патронату над дитиною під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану та у разі виникнення загрози життю чи здоров’ю дитини. Зокрема, передбачено механізм прийняття рішення про надання послуги патронату над дитиною та укладення договору про умови запровадження патронату за розпорядженням сільського, селищного, міського голови. Визначено процедуру переміщення дитини разом із сім’єю патронатного вихователя у разі виникнення загрози життю чи здоров’ю дитини на безпечну територію, підстави продовження або припинення дії договору про патронат з урахуванням фактичних обставин тощо.

- Передбачено фінансову підтримку у 2022 р. державним підприємствам «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія» на покриття поточних витрат, які не забезпечені їх власними доходами, у випадку неможливості надання послуг з оздоровлення і відпочинку дітей та невикористання путівок на оздоровчі тематичні зміни.

- Утворено 6 міжрегіональних територіальних органів Державної регуляторної служби як структурні підрозділи апарату Служби, реорганізувавши діючі територіальні органи шляхом їх об’єднання за територіальним принципом.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін удосконалив механізм збору та обробки інформації щодо нерухомості, пошкодженої та знищеної через війну.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області