Андрій Єрмак: Будь-які «замінники» членству в ЄС, які ми чули останнім часом, вважаємо неприйнятними

07:12, 20 мая 2022
Андрій Єрмак: Нам усе ще бракує важких озброєнь. У нас досі немає систем MLRS.
Андрій Єрмак: Будь-які «замінники» членству в ЄС, які ми чули останнім часом, вважаємо неприйнятними
Джерело фото: t.me/ermaka2022
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що виступив у Chatham House, де обговорили теми санкцій, зброї, гарантій безпеки для України та припинення західного business as usual з Росією. Про це він написав на своєму Телеграм-каналі.

«Політична культура рф не передбачає режиму діалогу. Її основа - диктат. Мова сили. Її рф черпала за гроші від продажу енергоносіїв, купуючи на Заході те, чого її ВПК не здатен виготовити.

Цьому треба покласти край. Нинішня війна має стати останньою для рф. Вона повинна завершитись повним відновленням територіальної цілісності та суверенітету України. Тобто нашою перемогою. Нашою спільною перемогою.

Ось що потрібно робити для спільної перемоги.

— Зброя. Ми вдячні союзникам за її поставки. Та нам усе ще бракує важких озброєнь. У нас досі немає систем MLRS.

Така техніка здатна врятувати життя нашим людям. Не лише військовим. Адже для росіян мирні мешканці України теж є легітимними цілями. Як і цивільна інфраструктура.

Зброя дозволить нам швидше припинити цю війну.

Неможливість експлуатувати майже третину наших посівних площ, систематичне знищення російськими військами української аграрної і транспортної інфраструктури, блокада наших морських портів – це елементи стратегії росії задля тиску на міжнародну спільноту.

Нашою метою є якнайшвидше встановлення миру. Але цей мир має бути справедливим. Суверенітет та територіальна цілісність України - не тема для компромісів. Росія має звільнити  наші території, включаючи Крим та Донбас.

— Потрібно більше санкцій. Вони здатні обмежити можливості росії провадити агресивну політику. Вони здатні позбавити її фінансів, технологій та матеріалів, потрібних для відновлення військового потенціалу. П’ятьох наявних санкційних пакетів недостатньо.

Наприкінці березня Президент Володимир Зеленський виступив з ініціативою створити “санкційну” групу. У квітні група Макфола-Єрмака представила План дій щодо посилення санкцій проти Росії. Серед головних цілей -  повне ембарго на російські енергоносії, паралізація банківського сектора й доступу до фінансових ринків. Визнання Росії країною-спонсором тероризму - дуже потужний крок. Сейм Литви вже зробив це. У Сенаті США також зареєстрували відповідну резолюцію. Ці дії мають слугувати прикладом для інших держав.  9 травня наша команда представила Дорожню карту – покрокову стратегію із докладними рекомендаціями для Євросоюзу щодо впровадження енергетичних санкцій. Ми пропонуємо партнерам використати унікальну можливість у короткі терміни позбутися залежності від російських енергоносіїв та зруйнувати енергетичну диктатуру. Енергетична свобода та енергетична демократія –  ключ до майбутнього.

—  Необхідне створення ефективного механізму відшкодування Україні збитків, завданих російською агресією.

Нам потрібен легітимний міжнародний механізм, який забезпечить компенсацію завданих росією збитків і буде  діяти попри її категоричну відмову співпрацювати. Указом Президента вже створено профільну робочу групу, яку я маю честь очолювати. Наші та міжнародні експерти, зокрема, Маркіян Ключковський, Джеремі Шарп, Амаль Клуні та інші, працюють над проектом такого механізму, і невдовзі його буде представлено.

—  Нинішня система міжнародних відносин зруйнована зусиллями росії.

Ми не бачимо альтернатив членству в ЄС. Будь-які пропозиції щодо його “замінників”, які ми чули останнім часом, вважаємо за визначенням неприйнятними.

Ми мусимо наполягати, щоб майбутні гарантії безпеки мали юридично зобов’язуючий характер та були ратифіковані всіма учасниками.

Неприпустимо навіть  обговорювати можливості для збереження лиця державою-агресором та державою-терористом.

Спільною метою України та держав-гарантів має бути стримування Росії від агресії в майбутньому. Насамперед це означає забезпечення обороноздатності України.

— Базові міжнародні організації потребують реформування. Здоровий глузд підказує, що жодна країна не може бути членом ООН, поки поводиться як терорист і агресор. Усі права в ООН та інших організаціях вона має втрачати у першу добу від початку агресії.

У перспективі ця система безпеки U-24 мала би стати глобальною», — сказано у повідомленні.

Раніше ми писали, що Глава МЗС України Дмитро Кулеба відреагував на те, що пропонують Україні замість повноцінного членства в ЄС: «Нам не потрібні сурогати статусу кандидата в ЄС, які демонструють другосортне ставлення до України та зачіпають почуття українців».

Також ми писали про те, що можуть запропонувати Україні, поки вона чекає на членство в Євросоюзі.

Додамо, Україна отримала від Цільового фонду Світового банку частину гранту на 504 млн євро.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду