Каков порядок возобновления утраченного судебного производства по гражданскому делу

19:46, 19 апреля 2023
Специалисты сообщили, как реализовать свое право обратиться в суд с заявлением о возобновлении утраченного судебного производства во время войны.
Каков порядок возобновления утраченного судебного производства по гражданскому делу
Изображение: freepik.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

К специалистам обратилась женщина, которая решила заключить брак, но, как оказалось, юридически не может это сделать, поскольку решение о расторжении брака с предыдущим мужом не внесено в Единый государственный реестр судебных решений. Поскольку материалы данного судебного производства остались в зоне активных боевых действий, юристы посоветовали подать в суд заявление о возобновлении судебного производства.

Как реализовать свое право обратиться в суд с заявлением о возобновлении утраченного судебного производства во время войны, рассказали в Координационном центре по оказанию правовой помощи.

(На языке оригинала)

«Дане питання регулюється ст. ст. 488, 489 Цивільного процесуального кодексу України», – зазначає фіхівець, – «заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду в письмовій формі із зазначеною інформацією:

  • про відновлення якого судового провадження або якої його частини просить заявник;
  • які особи брали участь у справі і в якому процесуальному статусі, їх найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові, за його наявності, для фізичних осіб), їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб); ідентифікаційні коди юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб), за його наявності, або номер і серія паспорта для фізичних осіб – громадян України – якщо відповідні дані відомі заявникові
  • номери засобів зв’язку учасників судового процесу (телефон, факс, засоби електронного зв’язку, офіційна електронна адреса тощо) – якщо вони відомі заявникові;
  • наявні у заявника відомості про обставини втрати судового провадження, місцезнаходження копій матеріалів провадження або даних стосовно таких копій;
  • документи, відновлення яких заявник вважає необхідним і з якою метою».

Фахівець зазначив, що по даній категорії справ метою відновлення втраченого судового провадження може бути:

  • одержання завіреної копії судового рішення;
  • виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні;
  • апеляційне чи касаційне оскарження судового рішення;
  • скасування заходів забезпечення позову;
  • вирішення питань, пов’язаних із зверненням судового рішення до виконання тощо.

«Отже, на підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення втраченого судового провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити», - сказано у повідомленні.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва