Выездное заседание Кабмина в Херсонской области: какие решения приняли

11:58, 16 июня 2023
Внесены изменения в порядок и условия предоставления компенсации за потребленные коммунальные услуги при размещении ВПЛ в зданиях (помещениях) объектов государственной, коммунальной и частной собственности в период военного положения.
Выездное заседание Кабмина в Херсонской области: какие решения приняли
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Премьер-министр Украины Денис Шмыгаль сообщил, что 16 июня Кабинет министров собрался на выездное заседание в Херсонской области. Подробно о том, какие решения были приняты, рассказал представитель КМУ в Верховной Раде Тарас Мельничук.

"Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» щодо сплати судового збору у справах про банкрутство (неплатоспроможність)». Законопроектом пропонується внести зміни до ЗУ «Про судовий збір», якими передбачено: справляння судового збору за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої Кодексом України з процедур банкрутства; встановлення ставок судового збору за подання заяв до господарского суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність); надання юридичним та фізичним особам, у тому числі фізичним особам - підприємцям, які перебувають у судових процедурах банкрутства, права на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від сплати.

-  Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо уніфікації до європейських та північноатлантичних стандартів процедур декларування військової техніки та інших товарів». Законопроектом пропонується дозволити під час митного оформлення вантажів підрозділів збройних сил держав-членів ЄС, НАТО, які відповідно до закону допущені на територію України, замість митної декларації використовувати Форму 302; встановити, що застосування Форми 302 дозволяється в митних режимах тимчасового ввезення, тимчасового вивезення, реекспорту, реімпорту та транзиту; імплементувати в митне законодавство положення законодавства ЄС щодо використаних збройними силами окремих товарів (патронів, харчових наборів тошо) під час багатонаціональних навчань. Також пропонується спростити процедуру в частині звільнення від отримання дозвільних документів державного експортного контролю для товарів військового призначення та подвійного використання, дозволів, необхідних для переміщення лікарських засобів, у тому числі тих, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, продукції, виробленої із застосуванням ГМО, звільнення від проходження державного контролю харчових продуктів при переміщенні через митний кордон України товарів з використанням Форми 302 тощо.

-  Схвалено проект Закону «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи». Законопроектом з метою захисту національних інтересів та національної безпеки та припинення економічних та фінансових звʼязків з Сирійською Арабською Республікою пропонується припинити дію Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи, вчиненої 05 червня 2003 року в м. Києві.

- Схвалено проект Закону «Про вихід України з Протоколу до Угоди між державами - учасницями Співдружності Незалежних Держав про соціальні та правові гарантії військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їхніх cімей від 14 лютого 1992 року». Законопроектом передбачено вихід України з вищезазначеного Протоколу, який було укладено в межах СНД.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України у зв’язку із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Законопроектом пропонується внести зміни до КУпАП та КК України з метою виключення/перегляду та приведення у відповідність норм, дія яких була розрахована на час запровадження карантину на території України, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

- Внесено зміни до додатка 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Змінами встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку у разі відсутності у платника податку - юридичної особи відкритих рахунків у банківських установах, крім рахунків в органах Казначейства, шляхом доповнення інформацією щодо відсутності відкритих рахунків у небанківському надавачу платіжних послуг.

- Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні. Передбачено забезпечення у 2023 році послугами з оздоровлення та відпочинку в дитячому центрі «Артек»дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в АТО, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях; рідних дітей батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сімʼї; дітей, взятих на облік службами у справах дітей як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах; дітей з малозабезпечених сімей.

- Затверджено Правила побутового обслуговування населення, якими визначено основні вимоги до побутового обслуговування населення і встановлено особливості регулювання відносин між споживачем та виконавцем у наданні побутових послуг на території України. Дія Правил поширюється на відносини у сфері побутового обслуговування за договорами про надання послуг, виконання робіт (побутового підряду), найму (оренди), прокату та іншими договорами за згодою сторін. Правилами визначено особливості надання окремих видів побутових послуг, а також права, обовʼязки та відповідальність виконавця і споживача.

- Внесено зміни до Положення про Міністерство культури та інформаційної політики України з метою приведення його у відповідність до законодавства у звʼязку із набранням чинності ЗУ «Про медіа». Також виключено повноваження Міністерства щодо встановлення критеріїв віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер, та щодо вжиття разом з іншими органами державної влади заходів до захисту неповнолітніх від негативного впливу інформаційної продукції, зокрема аудіо- і відеопродукції, яка становить загрозу суспільній моралі або може зашкодити фізичному, психічному чи моральному розвитку неповнолітніх.

- Затверджено Порядок здійснення нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення за діяльністю суб’єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснюють Міністерство фінансів, Міністерство юстиції, Міністерство цифрової трансформації. У Порядку передбачено процедури щодо організації, підготовки та проведення планових/позапланових, у тому числі безвиїзних перевірок, а також оформлення результатів перевірок, визначено права та обовʼязки посадових осіб субʼєкта державного фінансового моніторингу, які проводять перевірку, права та обовʼязки посадових осіб СПФМ під час проведення перевірки.

- Затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектування, відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення. Здійснено розподіл обсягу субвенції між місцевими бюджетами, відповідно до механізму, який затверджено Порядком та умовами. Доручено Міністерству фінансів у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерством освіти і науки спрямувати залишки коштів спеціального фонду державного бюджету, що утворилися станом на 01.01.2023 за рахунок надходжень від Європейського інвестиційного банку в рамках інвестиційних проектів «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України», «Міський громадський транспорт України ІІ», «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», «Енергоефективність громадських будівель в Україні», «Вища освіта України» і обліковуються на рахунках, відкритих в АТ «Державний експортно- імпортний банк України», за Міністерством фінансів, на нову бюджетну програму «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проектування, відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт обʼєктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, інших обʼєктів, що мають вплив на життєдіяльність населенння» у сумі 4 млрд. 477 млн. гривень (видатки розвитку).

- Внесено зміни до Порядку та умов надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану. Визначено Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України відповідальним центральним органом виконавчої влади за реалізацію вказаного Порядку.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 25.04.2023 N 391 «Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану». Зміни спрямовані на удосконалення механізму оплати праці працівників державних органів (крім бюджетних установ (закладів, організацій), утворених державними органами; працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами; військовослужбовців; осіб рядового і начальницького складу та поліцейських), які безпосередньо здійснюватимуть свої повноваження на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

- Внесено зміни до Порядку реалізації експериментального проекту щодо будівництва, ремонту та інших інженерно-технічних заходів із захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури. Передбачено, що у разі виникнення потреби у вирубуванні дерев і чагарників на земельних ділянках лісогосподарського призначення, що використовуються для цілей визначених зазначеним Порядком, спеціальний дозвіл на використання лісових ресурсів видається власниками лісів або постійними лісокористувачами за зверненням замовника робіт (послуг) з будівництва, ремонту та інших інженерно-технічних заходів із захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури на підставі погодження.

- Виділено Херсонській обласній військовій адміністрації із фонду ліквідації наслідків збройної агресії на безповоротній основі 980 млн. 900 тис. гривень на нову бюджетну програму для відновлення пошкоджених/зруйнованих об’єктів нерухомого майна житлового призначення внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції в результаті збройної агресії РФ та надання компенсації за такі об’єкти. Затверджено Порядок використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії, що спрямовуються на відновлення пошкоджених/зруйнованих об’єктів нерухомого майна житлового призначення внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції в результаті збройної агресії Російської Федерації та надання компенсації за такі об’єкти.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 12.07.1999 N 1228 «Про надання субʼєктам господарювання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю». Надано до 01.12.2027 державному підприємству Міністерства оборони «Агенція оборонних закупівель» повноваження на право здійснення імпорту товарів військового призначення за позиціями ML1 - M22 згідно з додатком до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення.

- Скасовано повноваження на право здійснення імпорту товарів військового призначення за позиціями ML2, ML4, ML9 для потреб власного виробництва, у тому числі товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю, в рамках державного оборонного замовлення на будівництво кораблів класу «корвет» за проектом 58250, надані на період виконання Державної цільової оборонної програми будівництва кораблів класу «корвет», публічному акціонерному товариству «Чорноморський суднобудівний завод».

- Внесено зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році в частині врахування особливостей надання послуг з реабілітації у сфері охорони здоровʼя за двома та більше напрямами пацієнтам із станами спричиненими травмами спинного мозку, важкими черепно-мозковими травмами, ампутаціями у стаціонарних умовах.

- Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків за бюджетною програмою «Керівництво та управління у сфері казначейського обслуговування» шляхом зменшення обсягу видатків споживання на суму 647,5 тис. гривень та встановлення на зазначену суму видатків розвитку з метою забезпечення повноцінного та безперервного процесу виконання функцій з казначейського обслуговування бюджетних коштів, коштів клієнтів відповідно до законодавства.

- Внесено зміни до складу Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Включено до складу Координаційного штабу Уповноваженого ВРУ з прав людини (представника Уповноваженого ВРУ з прав людини), начальника (заступника начальника) Київської міської військової адміністрації, заступника Постійного Представника Президента України в АРК, представника Асоціації міст України.

- Виділено Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури з фонду ліквідації наслідків збройної агресії на безповоротній основі 6 млрд. 600 млн. 331, 262 тис. гривень (видатки розвитку) на нову бюджетну програму для надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів (обʼєктів, заходів), спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії. Затверджено перелік проектів (обʼєктів, заходів), фінансування яких здійснюється за рахунок зазначеної субвенції.

- Передано цілісний майновий комплекс державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина N 13» Міністерства охорони
здоровʼя України у власність Харківської міської територіальної громади.

- Виділено з метою здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС РФ, Миколаївській та Херсонській обласним державним адміністраціям
(для відповідних обласних військових адміністрацій) 564 млн 875 тис гривень для надання матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню, у тому числі для: Миколаївської обласної державної адміністрації (для Миколаївської обласної військової адміністрації) - 5 млн 175 тис гривень; Херсонської обласної державної адміністрації (для Херсонської обласної військової адміністрації) - 559 млн 700 тис гривень", — повідомив Мельничук. 

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду