Кабмин провел заседание: какие решения приняли 1 декабря

16:38, 1 декабря 2023
Внесены изменения в Порядок выдачи ваучеров для поддержания конкурентоспособности некоторых категорий граждан на рынке труда.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 1 декабря
Источник фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 1 декабря, Кабинет Министров провел заседание. Какие решения приняли, сообщил представитель Правительства в Верховной Раде Тарас Мельничук:

— Внесено зміни до Інструкції про порядок і розміри компенсації (відшкодування) витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів досудового розслідування, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним спеціалізованим установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів. Збільшено нормативну вартість однієї експертогодини задля забезпечення її відповідності фактичним витратам на проведення експертизи державними спеціалізованими установами судових експертиз та підвищення ефективності діяльності таких установ.

— Затверджено Порядок використання функціональних можливостей Єдиного державного вебпорталу електронних послуг для задоволення потреб в автоматизації та цифровізації процесів, повʼязаних із виконанням посадових обовʼязків, та обміну інформацією між посадовими особами та працівниками державних органів, що визначає механізм використання функціональних можливостей Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Порталу Дія), зокрема, мобільного додатку Порталу Дія, для задоволення потреб щодо автоматизації та цифровізації процесів, повʼязаних із виконанням посадових обовʼязків та обміну інформацією між працівниками органів виконавчої влади та Секретаріату КМУ (Дія. Офіс). Встановлено, що Дія.Офіс є доступним за бажанням для державних службовців та інших працівників Секретаріату КМУ, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, місцевих органів виконавчої влади та інших державних органів, на працівників яких поширюється дія ЗУ «Про державну службу». Затверджено Порядок формування та перевірки електронних службових посвідчень посадових осіб та працівників органів виконавчої влади і Секретаріату Кабінету Міністрів України та їх електронних копій. Внесено зміни до Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг та Положення про інформаційну систему управління людськими ресурсами в державних органах в частині забезпечення належної технічної реалізації положень вищезазначених Порядків.

— Внесено, на виконання ЗУ від 29.05.2023 N 3120-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури», зміни до Порядку формування базової мережі закладів культури. Уточнено порядок виключення закладів з базової мережі закладів культури, погодження їх реорганізації чи ліквідації. Узгоджено термінологію Порядку в контексті запровадження воєнного стану в Україні.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 04.08.2023 N 812 «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб». Передбачено залучення благодійних організацій для розвитку інфраструктури та можливостей територіальних громад. Чітко визначено склад Ради з питань внутрішньо переміщених осіб, з урахуванням інтересів внутрішньо переміщених осіб. Розширено перелік документів для кандидатів, які подаються у члени Ради з питань внутрішньо переміщених осіб. Чітко окреслено випадки, у яких припиняються достроково повноваження члена Ради.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 20.03.2022 N 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» з метою забезпечення Україною в особі КМУ підготовки та подання на розгляд до міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, створеного Резолюцією Комітету Міністрів Ради Європи СМ /Res(2023)3 від 12.05.2023, пропозицій щодо класифікації категорій таких шкоди та збитків. У Порядку визначено пропозиції України до відповідних органів реєстру збитків у розрізі категорій збитків, що підлягатимуть компенсації в межах спеціального міжнародного компенсаційного механізму, які відповідатимуть віктимо- центричному підходу, за якого система будується навколо постраждалого та його втрат і збитків та передбачає розподіл категорій збитків за трьома основними групами відповідно до субʼєкта подання: категорія (А) - субʼєкт подання: фізичні особи; категорія (В) - субʼєкт подання: держава Україна, включаючи центральні та місцеві органи державної влади, державні чи підконтрольні установи; категорія (С) - субʼєкт подання: юридичні особи, підприємства, в тому числі державні підприємства, підприємства критичної інфраструктури, фізичні особи-підприємці.

— Внесено зміни до Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці. Запроваджено подання заяви на отримання ваучера в електронній формі з використанням засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Порталу Дія). Надано можливість отримати ваучер внутрішньо-переміщеним особам, які протягом останніх трьох років проходили перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття, у разі, якщо вони отримали довідку про взяття на облік ВПО після введення воєнного стану. Надано можливість отримання ваучера для перепідготовки за робітничою професією чи підвищення кваліфікації особам, яким підтверджено повну та/або часткову професійну кваліфікацію, здобуту шляхом неформальної чи інформальної освіти, визнано професійну кваліфікацію, здобуту в інших країнах, та визначено документи, які подають зазначені особи для отримання ваучера. Надано можливість отримання від центру зайнятості інформації про порядок і умови видачі ваучера за допомогою інформаційно-комунікаційних систем.

— Затверджено, відповідно до частини тридцять другої статті 8-2 ЗУ «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», Порядок надання державної субсидії розповсюджувачам видавничої продукції (книжкової продукції), що набере чинності через один рік з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні. Порядком визначено механізм надання державної субсидії на відшкодування витрат на найм або піднайм (оренду або суборенду) нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень, їх окремих частин), що використовується як спеціалізований магазин для торгівлі книгами. 

— Затверджено Технічний регламент щодо вимог до екодизайну для холодильних приладів задля забезпечення покращення енергетичних та екологічних характеристик холодильних приладів. Установлено, що надання на ринку та/або введення в експлуатацію побутових холодильних приладів, які відповідають вимогам Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладів, затвердженого постановою КМУ від 27.02.2019 N 158, і введені в обіг до набрання чинності новим Технічним регламентом щодо вимог до екодизайну для холодильних приладів, не може бути заборонено чи обмежено з причин невідповідності вимогам зазначеного нового Технічного регламенту. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 27.02.2019 N 158 «Про затвердження Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових холодильних приладів».

— Внесено зміни до Порядку ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість з метою приведення його у відповідність до норм Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених ЗУ від 10.08.2023 N 3317-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Доповнено Порядок нормами щодо дати прийняття рішення про застосування та прийняття рішення про скасування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій); щодо дати прийняття рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), якими зупиняються бюджетне відшкодування узгодженої суми бюджетного відшкодування та перебіг строків здійснення такого бюджетного відшкодування, визначених статтею 200 Податкового кодексу України. Доповнено форму Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, наведену у додатку до Порядку, інформацією про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

— Внесено зміни до постанови КМУ від 03.11.2021 N 1268 «Питання організації реабілітації у сфері охорони здоровʼя», зокрема, до Порядку організації надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоровʼя у частині визначення порядку організації залучення соціального працівника до роботи мультидисциплінарної реабілітаційної команди, та до Типового положення про мультидисциплінарну реабілітаційну команду шляхом доповнення новими пунктами з описом функцій протезиста-ортезиста та соціального працівника. Внесено зміни до постанови КМУ від 16.12.2022 N 1462 «Деякі питання організації реабілітації у сфері охорони здоровʼя» щодо виключення положення про центри асистивних технологій.

— Погоджено пропозицію Міністерства соціальної політики щодо реалізації за участю Дитячого фонду Організації Обʼєднаних Націй (ЮНІСЕФ) спільного проекту стосовно додаткових заходів із соціальної підтримки малозабезпечених сімей з дітьми, спрямованого на державну підтримку таких сімей, які проживають на територіях, визначених у додатку, та потребують допомоги, для посилення спроможності проходження осінньо-зимового періоду. Установлено, що в межах реалізації спільного проекту, право на отримання додаткової одноразової грошової допомоги за рахунок коштів Дитячого фонду Організації Обʼєднаних Націй (ЮНІСЕФ) мають сімʼї з дітьми, які проживають на територіях, визначених у додатку, у складі яких є дитина з інвалідністю віком до 18 років або які є багатодітними з дітьми до 18 років. Передбачено, що надання грошової допомоги здійснюється за умови отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімʼям відповідно до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімʼям. Окреслено, що виплата грошової допомоги за рахунок коштів Дитячого фонду Організації Обʼєднаних Націй здійснюється одноразово з розрахунку за три місяці в розмірі 3 600 гривень на місяць на кожного члена сімʼї отримувача державної соціальної допомоги та 6 660 гривень на кожну дитину - отримувача державної соціальної допомоги.

— Затверджено, відповідно  до частини четвертої статті 10 ЗУ «Про енергетичну ефективність», Порядок проведення та вимог до енергетичного аудиту процесів та транспорту. Порядком визначено ключові етапи здійснення енергетичних аудитів (підготовка до енергетичного аудиту, збір інформації, обстеження обʼєкта енергетичного аудиту, аналіз зібраної інформації, формування результатів енергетичного аудиту: висновків, пропозицій та рекомендацій); мінімальні вимоги до структури та змісту звіту з енергетичного аудиту та витягу зі звіту з енергетичного аудиту.

— Внесено зміни до постанов КМУ від 03.09.2008 N 777 «Про проведення конкурсного відбору керівників субʼєктів господарювання державного сектору економіки», від 10.03.2017 N 142 «Деякі питання управління державними унітарними підприємствами та господарськими товариствами, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі» та від 10.03.2017 N 143 «Деякі питання управління обʼєктами державної власності». Зміни стосуються: доопрацювання регламенту роботи комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств; установлення механізму перевірки професійними консультантами з добору персоналу ділової репутації та незалежності кандидатів на посади незалежних членів наглядових рад особливо важливих для економіки підприємств; удосконалення механізму пошуку кандидатів з числа осіб, яких можуть рекомендувати українські чи іноземні асоціації корпоративного управління; установлення механізму перевірки субʼєктами управління особливо важливих для економіки підприємств ділової репутації кандидатур представників держави наглядових рад особливо важливих для економіки підприємств тощо.

— Затверджено план заходів до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя у 2024 році задля вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України.

— Схвалено проект Додаткової Грантової та Проектної угоди № 1 до Грантової та Проектної угоди від 28 грудня 2020 року між Кредитною установою для відбудови (КfW), Франкфурт-на-Майні («КfW») та Кабінетом Міністрів України в особі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України («Одержувач») та Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву («Організація-Виконавець Проекту») на надання 17 000 000 євро - Проект «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб»- ВМZ № 2016 685 16 та 2016 703 63.

— Здійснено в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків розвитку шляхом зменшення їх обсягу за програмою «Забезпечення діяльності Національного фонду досліджень, грантова підтримка наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок» на 4 млн. 910,123 тис. гривень та збільшення їх обсягу за програмою «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ» на 4 млн. 910,123 тис. гривень задля забезпечення підтримки наукових проектів молодих вчених.

— Доручено Міністерству юстиції та Міністерству цифрової трансформації забезпечити розроблення технічних вимог для створення програмного забезпечення Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, створеного Резолюцією Комітету Міністрів Ради Європи про створення Розширеної часткової угоди стосовно реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, СМ/Res(2023)3 від 12 травня 2023 р. Доручено Міністерству юстиції безоплатно надати Реєстру збитків право на використання технічних вимог для створення програмного забезпечення Реєстру збитків як негрошовий внесок України.

— Внесено зміни до плану заходів на 2023 і 2024 роки щодо реалізації другого етапу Стратегії розвитку фізичної культури і спорту на період до 2028 року. Додано у напрям «Фізично активна нація» у завданні «Створення сприятливих умов для інвестиційної діяльності у сфері фізичної культури і спорту дасть змогу безперешкодно та масово долучатися до рухової активності та спорту всім категоріям населення» нове завдання щодо розроблення та затвердження Мінмолодьспортом типового положення про організацію безпечних маршрутів для пішохідного, велосипедного, водного туризму.

— Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству закордонних справ на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання шляхом зменшення їх обсягу за програмою «Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, забезпечення діяльності Українського інституту, заходи щодо підтримки звʼязків з українцями, які проживають за межами України» на 19 млн. 52,688 тис. гривень та збільшення їх обсягу за програмами «Професійне навчання посадових осіб дипломатичної служби та працівників інших державних органів у сфері зовнішніх зносин» на 570 тис. гривень і «Документування громадян та створення і забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем консульської служби» на 18 млн. 482,688 тис. гривень.

— Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання шляхом зменшення їх обсягу за програмою «Забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного субʼєкта та України, а також забезпечення представництва України в Європейському суді з прав людини» на 24 млн. 17 тис. гривень та збільшення їх обсягу за програмою «Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України» на 16 млн. 543,3 тис. гривень та збільшення їх обсягу за програмою «Оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» на 7 млн. 473,7 тис. гривень з метою забезпечення виконання Україною як державою - членом Ради Європи винесених рішень Європейського суду з прав людини та виконання центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги контрактних зобовʼязань перед адвокатами за надані послуги безоплатної вторинної правової допомоги.

— Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету шляхом зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Керівництво та управління з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій» на 3 млн. 300 тис. гривень; видатків споживання за програмою «Заходи, спрямовані на зменшення соціального, економічного та екологічного впливу вибухонебезпечних предметів на життя та діяльність населення (протимінна діяльність) та інформування населення про небезпеки вибухонебезпечних предметів» на 4 млн. 290 тис. гривень; видатків споживання за програмою «Забезпечення інформаційного суверенітету України, розвиток мов корінних народів, що проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь» на 2 млн. 171,7 тис. гривень; видатків споживання на 800 тис. гривень та видатків розвитку на 7 млн. 438,3 тис. гривень за програмою «Забезпечення захисту прав і свобод громадян України, що проживають на тимчасово окупованій території України, допомоги громадянам України з гуманітарно- кризових питань та здійснення заходів із передачі та репатріації тіл (останків) осіб, загиблих (померлих) у звʼязку із збройною агресією проти України» та збільшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою «Заходи щодо захисту і забезпечення прав та свобод осіб, які позбавлені (були позбавлені) особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації з політичних мотивів, а також у звʼязку з громадською, політичною або професійною діяльністю вказаних осіб, підтримки зазначених осіб та членів їхніх сімей, заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій, виплати державних стипендій імені Левка Лукʼяненка» на 18 млн. грн.

— Схвалено проект Грантової та Проектної угоди між Кабінетом Міністрів України в особі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України («Одержувач») та Кредитною установою для відбудови («КfW»), Франкфурт-на-Майні («КfW»), та Українським фондом соціальних інвестицій («УФСІ»), Київ («Організація-виконавець Проекту» або «УФСІ»), на надання 24 200 000 євро - Проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури (УФСІ IX)» - ВМZ № 2022 670 29 з метою залучення грантових коштів KfW для забезпечення додаткового розміщення внутрішньо переміщених осіб та покращення енергоефективності існуючої соціальної інфраструктури на підконтрольній Уряду України території.

— Здійснено перерозподіл видатків державного бюджету i надання кредитів з державного бюджету між програмами Міністерства фінансів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства енергетики, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства охорони здоров'я, передбачених у спеціальному фонді державного бюджету на 2023 рік для реалізації інвестиційних проектів за рахунок кредитів (позик), залучених державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ i міжнародних фінансових організацій, у межах загального обсягу залучення кредитів (позик), визначеного в додатку № 8 до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік», шляхом зменшення обсягу видатків розвитку МВС за програмою «Створення єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту» на 2 млрд. 709 млн. 977,5 тис. гривень; зменшення обсягу видатків споживання МОЗ за програмою «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей» на 300 млн.  гривень  (інвестиційний проект «Додаткове фінансування Проекту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні»); зменшення обсягу надання кредитів з державного бюджету Міністерству фінансів (загальнодержавні видатки та кредитування) за програмою «Фінансування проектів розвитку за рахунок коштів, залучених державою» на 117 млн. 990,7 тис. гривень (інвестиційний проект «Рефінансування енергоефективних інвестицій малих та середніх підприємств України через фінансовий сектор»); Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури за програмою «Безпека pyxy в містах України» на 1 млрд. 55 млн. гривень (інвестиційний проект «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України»); Міністерству енергетики за програмами «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька - Каховська» на 506 млн. 240,8 тис. гривень, «Реконструкція трансформаторних підстанцій східної частини України» на 980 млн. 608,7 тис. гривень, «Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська AEC - Київська» на 415 млн. 953,8 тис. гривень; та  збільшення обсягу видатків розвитку МВС за програмою «Створення системи охорони морських кордонів» на 74 млн. гривень; збільшення обсягу надання кредитів з державного бюджету Міністерству енергетики за програмами «Реконструкція гідроелектростанцій ПpAT «Укргідроенерго» на 5 млрд. 774 млн. 328 тис. гривень, «Підвищення ефективності передачі електроенергіі (модернізація підстанцій)» на 5 млн. гривень; Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури за програмою «Розвиток міської інфраструктури i заходи в секторі централізованого теплопостачання України, розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві, реконструкція та розвиток системи комунального водного господарства м. Чернівці» на 232 млн. 443,5 тис. гривень.

— Схвалено проект Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України, Урядом Республіки Молдова та Європейською Комісією про продовження дії мандата Місії Європейської Комісії з надання допомоги в питаннях кордону в Україні та Республіці Молдова. Підписання Угоди надасть можливість продовжити мандат Місії Європейської Комісії з надання допомоги в питаннях кордону в Україні та Республіці Молдова на наступні 24 місяці, починаючи з 01.12.2023 до 30.11.2025 включно.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду