Як надавати правову допомогу жінкам із вразливих груп: рекомендації

18:21, 23 ноября 2019
Розуміння ситуації, коли особа зазнає дискримінації в будь-якій формі і більш ніж за однією ознакою одночасно, вкрай важливо для ефективного захисту її прав.
Як надавати правову допомогу жінкам із вразливих груп: рекомендації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Координаційний центр з надання правової допомоги затвердив  Методичні рекомендації щодо надання правової допомоги жінкам з вразливих соціальних груп, які містять основні проблеми доступу до правосуддя жінок із вразливих груп, алгоритм дій, приклади, посилання на міжнародні та нормативно-правові акти. Про це йдеться на сайті центру.

Так, методичні рекомендації для фахівців та фахівчинь системи БПД та всіх адвокатів та адвокаток розробили експертки Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» Оксана Гузь, Світлана Бєлай, Олена Зайцева у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги у межах проєкту «Покращення якості правових послуг для вразливих груп жінок».

«Понад 60% клієнтів, які звертаються до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – це жінки. Для надання ефективної і своєчасної правової допомоги жінкам із вразливих соціальних груп край важливо ідентифікувати випадки дискримінації за ознакою статі, соціального статусу, стану здоров’я. Знати як діяти, аби захистити їхні права», – зазначила перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Протягом року експертки проводили семінари-консультації з фахівцями та фахівчинями системи БПД та готували текст рекомендацій. Він містить визначення терміна множинної дискримінації жінок із вразливих груп. Адже розуміння ситуації, коли особа зазнає дискримінації в будь-якій формі і більш ніж за однією ознакою одночасно, вкрай важливо для ефективного захисту її прав.

Окреме питання – це перешкоди та проблеми у доступі до правосуддя, з якими зіштовхуються жінки, що вживають наркотики, живуть з ВІЛ. Надання правової допомоги таким жінкам має певні особливості. У рекомендаціях надано алгоритми дій юристів під час надання правової допомоги у кримінальних та адміністративних справах, спорах, що виникають із сімейних, трудових, майнових правовідносин. У тому числі – щодо визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав, виселення із житла тощо. Детально визначені особливості надання правової допомоги у справах, пов’язаних із гендерно-обумовленим насильством.

На базі рекомендацій розроблений дистанційний навчальний курс, який зможуть пройти всі охочі. Презентація методичних рекомендацій та дистанційного онлайн курсу «Правова допомога жінкам із вразливих груп: особливості роботи та алгоритм дій» відбудеться у Києві 11 грудня. Зареєструватися можна за посиланням

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Міністр юстиції Денис Малюська розповіві про майбутнє приватних виконавців.

Також ми повідомляли, що Мін’юст перезавантажує роботу виконавчої служби.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки