«Людина, яка змінила історію XX століття»: як світові лідери та політики відреагували на смерть Михайла Горбачова

08:36, 31 серпня 2022
Єдиний президент СРСР Михайло Горбачов помер 30 серпня на 92 році життя після тривалої хвороби.
«Людина, яка змінила історію XX століття»: як світові лідери та політики відреагували на смерть Михайла Горбачова
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Михайло Горбачов помер 30 серпня на 92-му році життя. Він був першим та останнім президентом СРСР.

У ЦКЛ повідомили, що «після тяжкої та тривалої хвороби помер Михайло Сергійович Горбачов».

Він був останнім генеральним секретарем ЦК КПРС, а згодом – першим та єдиним в історії президентом Союзу радянських соціалістичних республік (1990-1991).

Михайло Горбачов відкрив шлях до вільної Європи, зігравши ключову роль у руйнуванні залізної завіси, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Михаїл Горбачов був гідний довіри та шановний лідер. Він зіграв ключову роль у завершенні холодної війни <...> Його спадщину ми не забудемо», – написала вона у Twitter, коментуючи смерть першого та останнього президента СРСР.

Експрем'єр Італії Сільвіо Берлусконі, у свою чергу, заявив, що Горбачов був людиною, яка змінила історію XX століття.

«Буде не вистачати його далекоглядності та спокійної розважливості, особливо в цей складний час у міжнародній політиці», – написав він у своєму Twitter.

Смерть Горбачова також прокоментував прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, який подав у відставку. Він заявив, що засмучений звісткою про смерть експрезидента СРСР.

«Я завжди захоплювався його мужністю та чесністю, які він виявив, довівши холодну війну до мирного завершення», – йдеться у повідомленні Джонсона у Twitter.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеріш повідомив, що «глибоко засмучений звісткою про кончину Горбачова». Він назвав його «єдиним у своєму роді державним діячем, який змінив хід історії, що зробив більше, ніж будь-хто інший для мирного закінчення холодної війни».

Президент США Джо Байден назвав Горбачова «людиною чудового бачення» і згадав, що у 2009 році зустрічався з ним у Білому домі, де вони «довго говорили про поточну роботу США та Росії щодо скорочення ядерних арсеналів».

«Мої співчуття з приводу смерті Михаїла Горбачова, людини миру, чий вибір відкрив росіянам шлях до свободи. Його прагнення до миру в Європі змінило нашу спільну історію», - написав президент Франції Еммануель Макрон.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва