Останнє пристановище королеви: що відомо про замок Балморал, де померла Єлизавета II

08:36, 12 вересня 2022
У замку Балморал у Шотландії Єлизавета II зазвичай завжди проводила кілька тижнів наприкінці літа.
Останнє пристановище королеви: що відомо про замок Балморал, де померла Єлизавета II
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Свої останні дні королева Єлизавета ІІ провела у Балморалі під наглядом лікарів.

Замок Балморал (англ. Balmoral Castle) розташований на березі річки Ді, в області Абердіншир у Шотландії. Замок вважається приватною резиденцією англійських королів. Він був побудований в 1852 архітектором Вільямом Смітом за дорученням принца Альберта. Раніше замок був літньою резиденцією королеви Вікторії, де вона разом із сім'єю проводила кінець літа.

Замок є приватною власністю

Сьогодні замок Балморал є власністю. На відміну від офіційних резиденцій, замок придбав для особистого користування принц Альберт. Доходи від майна не надходять до скарбниці.

Королівська сім'я проводить у замку 3 місяці на рік

Британська королівська родина стала регулярно приїжджати до Абердіншира з 1852 року. Тепер члени сім'ї щороку проводять у Балморалі близько трьох місяців, приїжджаючи сюди у серпні.

Неподалік знаходиться церква Краті. Її королівська родина відвідує у неділю.

Територія біля замку – місце для полювання

Щоб місцевість була придатна для полювання, під час будівництва замку не було зрубано жодного дерева. Тому тварини та птахи не втратили свого традиційного ареалу.

Біля замку на річці Ді вільний час за рибалкою досі проводять члени королівської родини та їхні гості. У річці водиться лосось. Впіймана риба, за традицією, відпускається на волю.

У замку можна почути традиційну шотландську волинку

Жителі замку прокидаються під звуки легендарної шотландської волинки. У цей час чути народні пісні, імпровізованою сценою є територія під вікнами королевської кімнати.

Місцеві сади відкриті для відвідувачів

Сади та танцювальний зал доступні для відвідування з квітня до кінця липня. У залі, наприклад, організують виставки картин, королівського одягу, столового срібла та порцеляни.

Крім того, біля стін замку розташовані ресторанчики та кафе. Тут подають англійський чай із порцелянових чашок у вікторіанському стилі.

Особливість замку - фасад

На фасаді можна розглянути багато скульптур. Зображено на них святі та геральдичні символи. Інтер'єри прикрашені витворами мистецтва, звезеними до палацу з усього світу.

Протягом багатьох років у замку Балморал працювали художники, у тому числі Едвін та Чарльз Ландсір, Карл Хааг, Вільям Вілд та Вільям Генрі Фіск. У 1850-х роках біля будинку було посаджено екзотичні хвойні дерева. У вересні 1896 року в замку королева Вікторія приймала імператора Миколу II та імператрицю Олександру.

Там Чарльз уперше представив сім'ї Діану Спенсер

Саме в Балморалі восени 1980 року принц Чарльз вперше представив сім'ї Діану Спенсер. Вона провела там три дні: вони разом гуляли, ходили на полювання, рибалили — на тій річці Ді. «Одна справа дивитися на королівську сім'ю збоку і зовсім інша — опинитися в ній! У Балморалі не менш суворий розпорядок, ніж у Букінгемському палаці, королева просто не вміє жити поза жорстким розпорядком дня: всі речі повинні лежати на своїх місцях, все має відбуватися за хвилинами», — згадувала потім триденний візит Діана. Саме тоді преса заговорила про неї як про можливу наречену принца Уельського і вперше назвала загадковою «Леді Ді» — прізвисько, яке назавжди стало її другим ім'ям.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Заворотна
    Оксана Заворотна
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області