Євросоюз готує широкий пакет надзвичайних заходів для подолання енергокризи, — Reuters

17:35, 12 вересня 2022
Однак країни розходяться в думках щодо деталей і питання про те, чи слід вводити стелю цін на газ.
Євросоюз готує широкий пакет надзвичайних  заходів для подолання енергокризи, — Reuters
Фото: marketwatch.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Євросоюз планує на цьому тижні оприлюднити пакет надзвичайних заходів, включаючи збір надприбутків з енергетичних компаній. Про це повідомляє Reuters.

Однак, за інформацією видання, країни розходяться в думках щодо деталей і питання про те, чи слід вводити стелю цін на газ.

Так, на зустрічі 9 вересня міністри енергетики країн ЄС попросили Єврокомісію розробити заходи з вилучення надлишкових доходів від негазових електростанцій, скорочення споживання електроенергії в масштабах всього ЄС і надання допомоги енергетичним компаніям, які потребують екстреної ліквідності.

Прагнучи знизити зростаючі рахунки за електроенергію для громадян і підприємств напередодні зими, міністри звернулися до Брюсселя з проханням також запропонувати стелю цін на газ. Але країни розходяться в думках щодо того, послабить або посилить енергетичну кризу в Європі обмеження цін на газ.

«Що стосується вартості газу, ми продовжуємо працювати над відповідями, адаптованими до глобального ринку», - зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Ця пропозиція повинна знизити ціни в Європі, «гарантуючи при цьому надійність поставок», додала вона.

Дипломати заявили, що більше половини країн-членів ЄС згадали про обмеження цін на газ на п'ятничній зустрічі, але не було єдиної думки про те, яку форму це має прийняти, будь то обмеження цін на весь імпортований газ, трубопровідні потоки, оптова торгівля газом або поставки з Росії.

27 держав-членів ЄС повинні будуть схвалити енергетичні заходи, можливо, на ще одній екстреній зустрічі міністрів цього місяця.

Росія постачала близько 40% газу ЄС до свого вторгнення в Україну. Ця частка впала до 9%, оскільки Москва скоротила поставки в Європу.

Міністри ЄС зрештою відмовилися від обмеження цін на російський газ, яке, як попереджали країни, включаючи Угорщину та Австрію, може призвести до того, що Москва перекриє поставки газу, який вона все ще постачає до ЄС.

Німеччина, Нідерланди і Данія входять в число тих, хто виступає проти загального обмеження цін на газ, попереджаючи, що це може поставити під загрозу зимову енергетичну безпеку Європи, оскільки країни будуть боротися за залучення поставок на конкурентоспроможний за ціною світовий ринок зрідженого природного газу.

Інші, включаючи Італію і Польщу, кажуть, що обмеження цін на газ принесе полегшення домогосподарствам і галузям, які були змушені скоротити виробництво через стрімке зростання цін на газ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду