Захід хоче узгодити позиції щодо падіння ракети в Польщі з Україною та між собою — Politico

11:54, 18 листопада 2022
У США хочуть скоординувати публічні заяви щодо інциденту на сході Польщі.
Захід хоче узгодити позиції щодо падіння ракети в Польщі з Україною та між собою — Politico
Фото: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Представники адміністрації президента США Джо Байдена зверталися до оточення Президента України Володимира Зеленського, а також до своїх партнерів у Європі із закликом стримано коментувати причини вибуху в Польщі. Про це повідомляє BBC з посиланням на американське видання Politico.

За словами джерел в адміністрації США та керівництві низки країн Заходу, в ході серій телефонних розмов американські чиновники також вимагали від союзників по НАТО утримуватися від категоричних заяв до завершення розслідування у Варшаві, результати якого у Польщі обіцяють представити в найближчі дні.

Як зазначає Politico, закликати до більш тісної координації щодо публічних заяв про інцидент на сході Польщі доводиться через те, що коментарі Києва прозвучали всупереч заявам західних лідерів.

Президент Джо Байден, а за ним деякі західні діячі схилялися до версії про те, що ракета, яка впала в Польщі, була випущена українською ППО. Натомість Президент Зеленський, посилаючись на дані, надані йому командувачами ЗСУ та Повітряних сил, стверджував, що ракета не є українською.

Через це, зазначає Politico, американські офіційні представники в середу були вимушені зв'язуватися зі своїми колегами з країн НАТО, щоб повідомити їм, що на думку Вашингтону, йдеться «про ракету, виготовлену, судячи з усього, в Росії та випущену з України».

«Його доведеться довго переконувати. Він все ще не бачив доказів», - цитує видання слова західного чиновника про Зеленського.

Як пише Politico, заяви, які не стикуються між собою, показують одну з перших великих розбіжностей у думках між Вашингтоном. Їхній союз протягом майже дев'яти місяців в основному діяв рішуче та скоординовано, допомагаючи Україні відбивати російське вторгнення.

Офіційні представники США намагаються применшити значущість розбіжностей, але ймовірність того, що ця війна триватиме всю зиму, означає, що таких тріщин може виникати все більше – і того, що Москва зможе ними скористатися, підсумовує видання.

Раніше Володимир Зеленський просив долучити українських фахівців до розслідування падіння крилатої ракети на території Польщі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд