Південна Корея назвала КНДР «ворогом» в офіційних документах вперше за 6 років

15:03, 16 лютого 2023
Наголошується на зростанні запасів ядерної зброї та арсеналу ракет у Пхеньяна.
Південна Корея назвала КНДР «ворогом» в офіційних документах вперше за 6 років
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Південна Корея вперше за шість років у своїх безпекових документах назвала Північну Корею "ворогом". У документі наголошується на зростанні запасів ядерної зброї та арсеналу ракет у Пхеньяна. Про це пише Reuters.

Південна Корея опублікувала традиційну «Білу книгу» щодо оборони. Вона випускається кожні два роки й описує ситуацію в безпековій сфері країни.

Республіка Корея назвала КНДР "ворогом" у білій книзі 1995 року після того, як офіційний представник Пхеньяну погрожував перетворити Сеул на "море полум’я".

У 2000-х Південна Корея припинила використовувати подібну термінологію. Зокрема, у версії 2004 року термін "ворог" було замінено на "пряму військову загрозу”" на тлі примирливих настроїв.

Але після того, як майже 50 моряків південнокорейського флоту з корвету Чхонан загинули під час торпедної атаки 2010 року, термін було знову повернуто до документу. Тоді провину за інцидент Сеул поклав на КНДР.

Так, термін залишався до оновлення 2016 року, але зник у редакціях у 2018 і 2020 років, які були видані за тодішньої ліберальної адміністрації Мун Чже Іна, яка, зокрема, намагалася сприяти міжкорейському примиренню.

"Оскільки Північна Корея продовжує створювати військові загрози, не відмовляючись від ядерної зброї, її режим і військові є нашими ворогами", — йдеться в документі.

Щоб збільшити свої ядерні запаси, Північна Корея продовжила переробку відпрацьованого палива зі свого реактора та має приблизно 70 кг бойового плутонію.

У книзі зазначається, що Північна Корея лише минулого року 15 разів порушила міжкорейську військову угоду 2018 року про заборону бойових дій. Зокрема, ідеться про вторгнення безпілотників у грудні, артилерійський вогонь у військовій буферній зоні та запуск ракет через фактичний морський кордон на південь у листопаді.

Також Пхеньян запустив у 2022 році міжконтинентальні балістичні ракети, зокрема випробувану нову Hwasong-17, але вказано, що потрібен додатковий аналіз, щоб перевірити, чи отримав він удосконалену технологію повторного входу ракет.

Нагадаємо, що Північна Корея провела військовий парад з нагоди 75-ї річниці заснування армії країни, де показали "найбільший" ядерний потенціал країни.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду