У Гаазі почали судити експрезидента Косова Хашима Тачі, якого звинувачують у воєнних злочинах

15:42, 3 квітня 2023
Експрезидента звинувачують у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, включаючи переслідування, вбивства, тортури та насильницькі зникнення людей.
У Гаазі почали судити експрезидента Косова Хашима Тачі, якого звинувачують у воєнних злочинах
Фото: Хашим Тачі/Facebook
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Колишній президент Косово Хашим Тачі, який у 1998-1999 роках очолював повстанський рух проти сербського правління, постане перед Міжнародним кримінальним судом у Гаазі за звинуваченням у воєнних злочинах під час конфлікту з Сербією. Спеціальний косовський суд звинуватив Тачі по 10 пунктам, повідомляє видання Reuters.

Зазначається, що йго звинувачують у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, включаючи переслідування, вбивства, тортури та насильницькі зникнення людей.

Примітно, що соратникам Тачі, зокрема, двом колишнім спікерам парламенту, висунуто ті самі звинувачення, що й колишнім членам Визвольної армії Косова. Соратники колишнього президента звинувачуються в участі у спільному злочині, в ході якого відбувалися широкомасштабні або систематичні напади на сербську громадянську меншість у Косово, а також на косовських албанців, які виступали проти Визвольної армії Косова.

Напередодні суду по усьому Косово з'явилися плакати з фотографіями Тачі та ексспікером парламенту Кадрі Веселі з написом "Герої війни та миру". Водночас, ветерани війни та інші косовські націоналістичні групи оголосили про проведення акції протесту на підтримку колишніх обвинувачених ВАК.

Варто зазначити, що під час війни 1998-1999 років загинуло понад 13 тис. осіб, більшість із яких становлять 90% етнічних албанців у Косово. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва