У США вважають генсека ООН Антоніу Гутерреш занадто поблажливим до рф, — BBC

15:00, 13 квітня 2023
Один зі злитих у мережу документів свідчить про занепокоєння генсека ООН закликами Заходу збільшити постачання зброї до України.
У США вважають генсека ООН Антоніу Гутерреш занадто поблажливим до рф, — BBC
Джерело фото: getty images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У кількох секретних документах які були злиті в мережу, йдеться про ставлення американського уряду до генсека ООН Антоніу Гутерреша. У США вважають, що Гутерреш занадто поблажливий до рф. Про це повідомляє BBC.

Так, у файлах міститься приватне спілкування Гутерреша та його заступника, зокрема висловлювання Гутерреша про війну в Україні.

В одному з документів мовиться про участь генсека ООН в укладанні зернової угоди.

«Гутерреш настільки прагнув зберегти угоду, що був готовий піти назустріч інтересам рф... Гутерреш підкреслював свої зусилля щодо покращення експортних можливостей рф, — йдеться у документі, — навіть якщо це стосувалося російських юридичних чи фізичних осіб, що перебувають під санкціями».

В ООН вже відреагували на ці закиди.

Так, за даними видання, неназваний чиновник в ООН сказав журналістам, що вони обурені припущенням, що генсек нібито виявляє м'якість до Москви.

Там кажуть, що зусилля Гутерреша спрямовані на пом'якшення впливу російського вторгнення в Україну на бідне населення світу.

Гутерреш, за словами дипломата, робив усе можливе, щоб знизити ціни на продовольство і забезпечити його постачання до країн, які цього найбільше потребують.

Зокрема, в ООН нагадали, що рф неодноразово погрожувала призупинити співпрацю через те, що нібито міжнародні санкції негативно впливають на її власний експорт зерна та добрив ( до речі, на ці категорії продукції обмеження не накладені).

В іншому документі йшлося про побоювання Гутерреша щодо постачання Заходом зброї Україні.

Зокрема, поданий опис розмови Гутерреша та його заступниці Аміни Мохаммед, в якій він стривожений через заклик президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн до Європи виробляти більше зброї та боєприпасів для України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва