Суд в США постановив, що Дональда Трампа можна судити за штурм Капітолія

21:48, 1 грудня 2023
Суд постановив, що Трамп не має президентського імунітету від позовів щодо штурму Капітолія.
Суд в США постановив, що Дональда Трампа можна судити за штурм Капітолія
Фото: USA TODAY Sports
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п'ятницю, 1 грудня, Федеральний апеляційний суд США ухвалив постанову, яка дозволяє притягнути до відповідальності експрезидента країни Дональда Трампа через штурм Капітолію 6 січня 2021 року, передає The Washington Post.

Колегія із трьох суддів ухвалила, що Трамп не застрахований «президентським імунітетом» від судового переслідування за ті заворушення. Однак це рішення ще може бути оскаржене.

Видання зазначає, що це дає уявлення про те, як суд може розглядати аргумент Трампа про захист президентського імунітету від кримінального звинувачення за його спроби залишитися при владі після виборів 2020 року.

«Коли президент, обраний на перший термін, вирішує балотуватися на другий термін, його кампанія з переобрання не є офіційним президентським актом... Офіс президента як інститут не знає, хто займе його наступного разу», - заявив головний суддя Шрі Шрінівасан.

Раніше ми писали, у Колорадо розпочався  судовий процес, який визначить, чи буде дискваліфікований колишній президент США Дональд Трамп на виборах 2024 року через його ймовірну причетність до штурму Капітолія.

Нагадаємо, у серпні 2023 року 45-му президенту США висунули офіційні обвинувачення за чотирма пунктами у зв’язку з його спробами обманом залишитися при владі після програних виборів 2020 року. У тому числі Трампу інкримінувалася змова з метою обману Сполучених Штатів; змова з метою перешкоджання офіційному процесу; перешкоджання та спроба перешкодити офіційному провадженню; змова проти прав.

Трамп, який знову бере участь у президентських виборах у США, відмовився в суді визнавати себе винним.

Раніше експрезиденту Дональду Трампу заборонили робити публічні заяви щодо співробітників суду та свідків, які беруть участь у кримінальній справі, де Трампа звинувачують у підбурюванні насильницького нападу на Капітолій.

Крім того, Трампа вже двічі оштрафували за його ремарку щодо співробітника суду. 

Додамо, Дональд Трамп може залишитись у бюлетенях для голосування — Верховний суд Міннесоти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Микола Гнатовський
    Микола Гнатовський
    суддя Європейського Суду з прав людини від України
  • Сергій Боймиструк
    Сергій Боймиструк
    суддя Рівненського апеляційного суду