Японія вперше дозволила трансгендерному чоловікові змінити стать без стерилізації

19:19, 8 лютого 2024
Японський суд скасував вимогу до стерилізації для зміни статі.
Японія вперше дозволила трансгендерному чоловікові змінити стать без стерилізації
Джерело фото: Unsplash
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суд в західній частині Японії виніс історичне рішення, схваливши запит трансгендерного чоловіка на зміну статі в офіційних документах без вимоги до операції стерилізації. Це перше відоме рішення такого роду після того, як вищий суд країни скасував обов'язок хірургічного втручання для отримання таких змін, – повідомляє The Guardian.

50-річний трансгендерний Такакіто Усуї отримав можливість оновити свою стать у свідоцтві про народження, вирішивши довготривалу боротьбу в суді. Рішення про це було прийняте відділенням сімейного суду Окаями в середу.

«Я ніби стою на початку свого нового життя», — сказав він під час телевізійної прес-конференції після оголошення рішення. «Я так схвильований».

Це рішення суду відбулося після того, як Верховний суд Японії визнав неконституційність вимоги до стерилізації для юридичного визнання зміни статі. У жовтні минулого року суд скасував цю обов'язкову вимогу, визнавши її несумісною з конституційними правами.

Суд Окаями встановив, що гормональна терапія, яку отримував Усуї, дозволила йому отримати підтвердження статі. Це визнання є важливим кроком у розвитку законодавства Японії, яке, за словами Усуї, може рухатися швидше, ніж розуміння громадськості.

В Японії багато представників спільноти ЛГБТК+ все ще ховають свою сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність через страх дискримінації. Країна залишається єдиною державою-членом Великої семи, яка не дозволяє одностатеві шлюби.

Хоча зміни в законодавстві відбуваються повільно, активісти вимагають розширення прав і захисту для ЛГБТК+ спільноти. Вже більше 10 000 японців офіційно змінили свою стать, а рішення суду відображає тенденцію до більшого розуміння і підтримки прав ЛГБТК+ осіб у Японії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва