Обмеження на безкоштовне житло в Чехії: що варто знати українським біженцям при виселенні

18:41, 30 травня 2024
При виселенні можна повернути більшу суму, ніж було внесено спочатку.
Обмеження на безкоштовне житло в Чехії: що варто знати українським біженцям при виселенні
Джерело фото: gromada
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Чехія вводить обмеження на безкоштовне житло для українських біженців. Тож для багатьом українців стає актуальним питання оренди житла. Одним із поширених аспектів цього процесу є внесення застави, розмір якої регулюється законодавством. Однак, при виселенні, можливо повернути більшу суму, ніж внесено спочатку.

Про правила внесення застави при оренді житла в Чехії розповідає портал proukrainu.blesk.cz. Згідно з встановленими нормами, орендареві зазвичай потрібно внести заставу, щоб гарантувати компенсацію можливої шкоди або погашення заборгованості.

«Орендодавець має право на цей депозит. Але він повинен домовитись, у якому розмірі. Цивільний кодекс обмежує максимальний розмір цієї частки до суми трьох орендних плат», - пояснює юристка з компанії JŠK Катержина Бардонова.

Орендодавець повинен повернути заставу орендареві, якщо житло залишається у належному стані. Гроші мають бути повернені на вказаний банківський рахунок відразу після закінчення строку оренди, що повинно бути визначено наперед.

У той же час, орендар має право на відсотки за утримання депозиту, подібно до процесу в банківській системі. Проте, на практиці багато орендарів і орендодавців не враховують цей факт.

«У деяких договорах оренди прописують: орендодавець бере до уваги, що він має такий обов’язок», - підкреслює фахівець.

За словами юриста, право на отримання відсотків за утримання депозиту передбачено Цивільним кодексом. Орендар може письмово повідомити орендодавця про своє бажання нарахувати відсотки за утримання депозиту при виселенні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Катерина Широка
    Катерина Широка
    суддя Вищого антикорупційного суду