Єврокомісія продовжила дію «транспортного безвізу», проте посилила вимоги до українських перевізників

15:46, 20 червня 2024
Україна та Єврокомісія продовжили дію «транспортного безвізу» на рік з можливістю пролонгації до 2025 року.
Єврокомісія продовжила дію «транспортного безвізу», проте посилила вимоги до українських перевізників
Джерело фото: miUkraune
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Брюсселі заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян підписали угоду про продовження лібералізації вантажних перевезень. Відповідно до нової угоди, вантажні автоперевезення між Україною та ЄС не потребуватимуть спеціальних дозволів, проте нова угода посилила вимоги української сторони. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що оновлена угода включає низку взаємних зобов’язань щодо наявності ліцензій на перевезення та маркування вантажівок.

«Транспортний безвіз» уже посилив нашу економіку. За півтора року дії угоди Україна експортувала до ЄС товарів на 48% більше, ніж за аналогічний період до її підписання. Очікуємо на збереження цієї позитивної динаміки», – зазначив Шмигаль.

Прем’єр підкреслив, що «транспортний безвіз» сприяє не лише експорту, але й імпорту, який зріс на 44%. Це включає товари та комплектуючі, необхідні українським виробникам для підтримки виробничих процесів.

Згідно з інформацією Європейської комісії, угода продовжується до 30 червня 2025 року з можливістю автоматичного продовження ще на шість місяців. Однак, до угоди внесено доповнення, що посилюють вимоги до української сторони. Від українських транспортних операторів можуть вимагати мати при собі документи, що підтверджують дозвіл на міжнародні перевезення та дотримання умов угоди. Також вимагатимуть документи, що підтверджують, що порожні перевезення безпосередньо пов'язані з транзитною або двосторонньою операцією.

Нові вимоги також спрямовані на боротьбу з шахрайством, підробленням водійських документів та порушеннями безпеки дорожнього руху. Порушення цих вимог можуть призвести до втрати прав на надання транспортних послуг, передбачених угодою.

Крім того, угода передбачає так зване захисне застереження, що дозволяє призупинити її дію в певних регіонах, якщо ринок автомобільних перевезень у цьому регіоні зазнає серйозних порушень, пов'язаних з угодою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду