Творці ChatGPT працюють над секретним ШІ-проектом Strawberry, який зможе мислити на надрівні, недоступному людині

17:11, 14 липня 2024
Мета розробки Strawberry – створити нейромережу, яка зможе не тільки генерувати відповіді на запити, а й матиме автономний доступ до інтернету для виконання власних досліджень.
Творці ChatGPT працюють над секретним ШІ-проектом Strawberry, який зможе мислити на надрівні, недоступному людині
Фото: digialps.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Компанія OpenAI, яка розробила ChatGPT, працює над новим секретним проєктом під кодовою назвою Strawberry («Полуниця»). Про це повідомляє Reuters.

Strawberry та її параметри є глибоко засекреченим проєктом, деталі та технічні можливості якого не підлягають розголошенню.

Мета розробки Strawberry – створити нейромережу, яка зможе не тільки генерувати відповіді на запити, а й матиме автономний доступ до інтернету для виконання власних досліджень. У теорії, це дасть змогу ШІ від OpenAI «міркувати» на більш високому рівні, який наразі недоступний людині.

За словами опитаних Reuters експертів, міркування є ключем до досягнення ШІ людського рівня інтелекту. Хоча великі мовні моделі вже можуть узагальнювати та складати тексти набагато швидше за людину, вони часто не справляються з проблемами, які людина вирішує інтуїтивно, наприклад, розпізнавати логічні помилки й відсутність «здорового глузду».

Раніше цей проєкт називався «Q». Так, у листопаді 2023 року, успіхи в роботі над ним стали однією з причин звільнення глави OpenAI Сема Альтмана.

Співробітники називали його «проривом» у сфері потужного штучного інтелекту, але висловлювали занепокоєння тим, що компанія не має належних заходів безпеки для контрольованого розвитку і комерціалізації подібних моделей штучного інтелекту.

Альтман, зокрема, заявляв, що «найважливіші сфери прогресу у сфері ШІ будуть пов'язані зі здатністю міркувати». Водночас серед науковців уже давно точаться дискусії щодо небезпеки, яку становлять високоінтелектуальні машини: наприклад, якщо вони вирішать, що знищення людства відповідає їхнім інтересам.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська