Жодних «договорняків» з медіа під час виборів: Євгенія Кравчук анонсувала новий законопроєкт

20:30, 19 грудня 2022
Депутати матимуть рівний доступ до медіа під час виборів.
Жодних «договорняків» з медіа під час виборів: Євгенія Кравчук анонсувала новий законопроєкт
Джерело фото rada.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

13 грудня Верховна Рада ухвалила закон про медіа. Врешті – решт, знайшовши компроміс,  299 депутатів схвалили цей документ.

Даний законопроєкт №2693-д стосується онлайн – видання та медіа сервісів на замовлення. Він передбачає заборону медіа держави – окупанта, формування чорних списків осіб, які  створюють загрозу для національної безпеки. Також ним встановлюються норми щодо реєстрації онлайн- медіа, їх прозорості, мови, визначаються різновиди порушень та форми покарання за них. Даний законопроєкт, аби набути чинності, має ще отримати підпис президента.

На думку народної депутатки, заступниці голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, Євгенії Кравчук, необхідно узгодити ще дві важливі норми про медіа, аби у сфері інформаційного законодавства вийти на рівень ЄС.

Одна з цих норм – це надання рівного доступу до медіа депутатам під час виборів.

Ситуація тут  завжди була складною. Політичні партії в Україні взяли собі за правило домовлятися з власниками медіа про підтримку або тиснути на них.  Власне цей факт «домовленості» нівелює незалежність будь-якого видання.

Євгенія Кравчук вважає, що цей момент треба допрацювати. «Не може бути цієї «мутної водички» під час виборів», каже депутатка Прес – службі Апарату Верховної Ради.

Також Кравчук зазначає, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення матиме повноваження карати медіа за порушення закону. У такий спосіб Нацрада може регулювати діяльність медіа і накладати штрафи.

Новий законопроєкт про зміни планують зареєструвати у Верховній Раді найближчими днями. Євгенія Кравчук привідкриває завісу проєкту, зазначаючи, що в ньому буде важливе доповнення щодо реклами – а саме вирішення питання щодо так званого «продукт плейсменту» (прихованої, неявної реклами певного продукту).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду