27 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події

09:35, 27 жовтня 2022
27 жовтня - Всесвітній день аудіовізуальної спадщини, який заснувала Організація Об'єднаних Націй.
27 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У четвер, 27 жовтня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

27 жовтня - Всесвітній день працетерапії. Працетерапія - лікування працею, яке застосовується як за фізичних, так і за психічних недуг. Подію започаткували 2010 року для поширення інформації про важливіть професії трудотерапевтів. Цими питаннями займається Всесвітня федерація WFOT, до якої входить 101 національна професійна організація працетерапії.

Також 27 жовтня - Всесвітній день аудіовізуальної спадщини. Проводиться свято від 2005 року. Його головна мета - підвищити обізнаність про значення та збереження аудіовізуальних документів. Ініціатором заснування дня стала ООН.

А ще сьогодні відзначають День свекрухи. У США це свято є національним, проте не має офіційного статусу. Таке святкування можна назвати незвичайним, але воно має багато прихильників по всьому світу. Mother-In-Law Day бере свій початок з 1934 року. Тоді, 5 березня, редактор однієї техаської газети, Джин Хоу, зазначив у своєму виданні, що було б чесно відзначати, окрім днів матері та батька, також День тещі, бо вона є другою матір’ю. Офіційних підтверджень цій історії немає, проте сьогодні вона сприймається, як достовірна.

Яке сьогодні церковне свято

За церковним календарем сьогодні вшановують пам'ять Параскеви Сербської. Це християнська свята, яка прославилася своїм аскетизмом.

У східних слов’ян свята Параскева тісно пов’язана з давнім язичницьким образом богині Мокоші. Її шанували як хранительку жіночих традицій, цілительку хвороб, заступницю вaгітних і породіль, а також господиню земної вологи.

Параскева шанується як покровителька всякої жіночої зимової роботи, а тому має й інші назви: Льоняниха, Трепальниця. Саме від цього дня жінки бралися до зимових видів роботи: прядіння, тіпання льону, шиття, вишивання.

Якщо день пам’яті святої припадав на п’ятницю, відзначали особливе свято − Параскеву П’ятницю. Крім того в народі святу називали Параскевою Грязнухою за те, що цей день зазвичай буває сирим та дощовим.

Календар важливих подій в Україні та світі за 27 жовтня:

1654 рік — 50-тисячне військо Речі Посполитої на чолі з коронним гетьманом Станіславом Потоцьким вирушає на Поділля і Брацлавщину;

1662 рік — англійський король Карл II продає Дюнкерк Королівству Франція;

1882 рік —відкривають перший професійний національний реалістичний театр на українських землях, його очільником стає М. Л. Кропивницького;

1904 рік — відкривається Нью-Йоркський метрополітен;

1951 рік — уперше для лікування раку застосовують радіацію;

1982 рік — Китайська Народна Республіка оголошує, що її чисельність населення перевищила 1 мільярд жителів;

2007 рік — відбувається прем'єра в Україні серії "The Devil's Hands Are Idle Playthings" мультсеріалу Футурама.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва