26 травня: яке сьогодні свято та головні події

09:14, 26 травня 2023
26 травня єврейський народ святкує Шавуот, а віряни вшановують пам'ять мученика Олександра.
26 травня: яке сьогодні свято та головні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 26 травня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

Сьогодні відзначають Європейський День сусідів.

У 2000 році в Парижі започаткували нове свято - Європейський День сусідів, яке відзначають щорічно в одну з п'ятниць травня.

Засновником цього свята став француз Атаназ Періфан, який ще в 1990 році з друзями створив асоціацію "Paris d'Amis" у 17-му окрузі Парижа, з метою зміцнення соціальних зв'язків і мобілізації людей для боротьби з ізоляцією. Учасники асоціації збирали речі та кошти для сусідів, які опинилися у важкій життєвій ситуації, допомагали людям у пошуку роботи тощо.

Єврейський народ святкує Шавуот.

Шавуот - свято дарування Тори, тобто морального закону, вільному єврейському народу. Його відзначають 6-го числа єврейського місяця сіван і він є в Ізраїлі вихідним днем.

На івриті "шавуот" означає "тижні" - сім тижнів, відлік яких починається від другого дня Песаха. За переказами, цього дня Мойсей отримав на горі Синай скрижалі Завіту з десятьма заповідями. Заповіді містять основи всієї людської моралі, без якої не може обійтися жоден народ і жодна людина. Крім того, Мойсей отримав усні заповіді, частину яких записав (вийшов сувій П'ятикнижжя - Письмова Тора), а частину - Усну Тору - було записано тільки через 1500 років, після руйнування Другого Храму. Запис Усної Тори являє собою багатотомний твір - Талмуд, а також багато інших книжок, які, своєю чергою, об'єднані загальною назвою Мідраш.

26 травня також відзначають Всесвітній день лінді-гоп і День Бермудських островів.

У Грузії - День незалежності, у Польщі - День матері, у Південній Кореї - День народження Будди. У Німеччині - Фестиваль «Jazz Rally» в Дюссельдорфі та Фестиваль готичної музики і культури в Лейпцигу. Литовський Каунас святкує День міста.

Яке сьогодні церковне свято

26 травня в церковному календарі – день пам’яті мученика Олександра.

Жив він в III столітті за часів правління імператора Максиміана та був хоробрим воїном. Сповідував чоловік християнство. Тому, коли інші воїни влаштували язичницьке святкування з принесенням жертв ідолам, Олександр залишився вдома. Імператор бачив мужність свого воїна, але не хотів, щоб той був християнином. Тому просив відмовитися від віри. Отримавши відмову, він наказав відсікти йому голову.

Календар важливих подій за 26 травня:

1648 - 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького розгромила 18-тисячну польську армію Миколи Потоцького в битві під Корсунем;

1895 - Під час архієрейської візитації Білого Каменя митрополит Сильвестр (Сембратович) освятив наріжний камінь під нову кам'яну церкву. Храм освячено в 1901 році митрополитом Андреєм Шептицьким;

1938 - У місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під новобудову першого заводу "Фольксваген";

1972 - У Мюнхені відкрито стадіон "Олімпіаштадіон";

1995 - Знято кордони між росією та Білоруссю;

2014 - Відбувся перший бій за Донецький аеропорт, українські війська вибили проросійських бойовиків з обох терміналів аеропорту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду