Що буде робити далі Громадська рада доброчесності

19:00, 25 липня 2017
Не виключені законодавчі зміни в порядок роботи Ради доброчесності.
Що буде робити далі Громадська рада доброчесності
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Громадська рада доброчесності (ГРД) вимагає у Вищої кваліфікаційної комісії суддів звіт про виставлені її членами бали під час конкурсу до Верховного Суду. Зокрема, в ГРД мають намір дізнатися, як при підрахунку балів кандидатів Комісія враховувала зібрану Радою інформацію, а також яким чином і за що саме виставлялися ті чи інші бали конкретному кандидату.

«У нас зараз немає розуміння, яким чином враховані наші висновки і інформація. Ми не розуміємо, як було врахований і оцінений Комісією величезний масив інформації, зібраний Радою. Нам потрібно аргументоване рішення ВККС, в якому б вони вказали, що саме вони врахували, як і які бали поставили кандидатам», — заявив під час засідання ГРД 25 липня один з координаторів ГРД Віталій Титич.

Координатора підтримали інші члени Ради, зокрема Роман Куйбіда та Михайло Жернаков. Вони повідомили, що необхідно не тільки надати Раді доброчесності індивідуальні рішення Комісії щодо кандидатів, а й опублікувати їх.

«Потрібні цільові індивідуальні рішення по кожному кандидату, щоб розуміти, чому одних ВККС рекомендує, а інших ні», — зазначив Михайло Жернаков.

Крім того, були прийняті зміни до регламенту ГРД, до якого раніше виникли питання у експерта Ради Європи Діани Ковачевої.

Як повідомив Роман Куйбіда, ГРД погодилася з сімома пропозиціями експерта, а ще одну пропозицію, що стосуються оцінки Радою судових рішень кандидатів, вирішено врахувати частково. Ще дві пропозиції Діани Ковачева члени Ради вже врахували на практиці під час конкурсу без внесення поправок до регламенту.

Дві інших пропозиції експерта поки не прийняті Радою. Вони стосуються участі членів Ради в регулярному оцінюванні суддів, а також методології та критеріїв оцінювання, які застосовувались ГРД під час конкурсу. Зокрема Рада дійшла висновку, що будь-якої окремої методології або критеріїв Раді розробляти не потрібно, оскільки вже є нормативні положення ВККС, що стосуються доброчесності та загальноприйняті міжнародні стандарти, такі як Бангалорські принципи поведінки суддів 2002 року.

Також було прийнято рішення відмовитися від зовнішньої комунікації за допомогою звичайної пошти. Члени Ради вирішили, що отримувати кореспонденцію і відповідати на неї будуть за допомогою сайту і офіційної електронної пошти Ради доброчесності.

Серед інших рішень ГРД варто відзначити рішення про делегування повноважень щодо налагодження комунікацій з Вищою радою правосуддя координаторам ГРД Віталію Титич і Галині Чіжик. Саме вони повинні будуть донести членам Ради правосуддя позицію ГРД і визначити формат участі членів ГРД в засіданнях Ради правосуддя під час розгляду рекомендацій ВККС в серпні.

Також Віталій Титич зазначив, що в даний час є вісім судових проваджень, в яких ГРД є або третьою особою або відповідачем. Чотири таких справи знаходяться у Вищому адміністративному суді, а ще чотири в Окружному адміністративному суді Києва.

«Потрібно з'ясувати, чому судді взагалі брали ці позови до розгляду, якщо ГРД не є суб'єктом в адміністративному або будь-якому іншому процесі», — заявив він.

На закінчення Віталій Титич додав, що незабаром Раді доброчесності треба буде задуматися про подальший формат роботи.

«Після конкурсу до Верховного Суду роботи у нас буде значно більше, оскільки буде конкурс в апеляційні суди і другий етап конкурсу до Верховного суду. Ймовірно, нам потрібно буде звернутися до Верховної Ради або в ВККС з приводу законодавчих змін для подальшої організації нашої роботи. Інакше нас чекає колапс», — підсумував координатор ГРД.

Відзначимо, всього в засіданні ГРД сьогодні взяли участь 12 членів Ради.

Нагадаємо, хто з 230 конкурсантів займе місце у Верховному Суді, стане відомо 27 липня.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді