Господарський процесуальний кодекс: які правки враховані до другого читання

15:00, 18 вересня 2017
Верховна Рада 19 вересня продовжить розгляд поправок до Господарського процесуального кодексу.
Господарський процесуальний кодекс: які правки враховані до другого читання
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Петро Порошенко заявив, що очікує прийняття процесуальних кодексів найближчим часом. Однак парламенту залишилося розглянути ще чимало поправок.

Нагадаємо, на сьогоднішній день парламентарії розглянули 662 поправки до законопроекту №6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» з понад 4 тисяч, які надійшли до законопроекту до другого читання.

Як повідомив голова ВР Андрій Парубій, згідно з регламентом, Рада продовжить розгляд поправок на наступному засіданні 19 вересня і не почне інших питань, поки не закінчить з поправками.

Таким чином, до другого читання Комітетом підготовлено 5 порівняльних таблиць, що містять 4 384 поправки і пропозиції від народних депутатів України.

«Судово-юридична газета» проаналізувала, які правки враховані після першого читання до проекту Господарського процесуального кодексу.

Принципи судочинства

  • Виключений принцип «законності» (залишається принцип «верховенства права»);
  • Принцип «гласність і відкритість судового процесу» доповнений фразою «та його повне фіксування технічними засобами».

Автоматичний арешт коштів

  • Виключені з усього тексту ГПК зміни щодо використання автоматизованої системи арешту коштів (ст. 7 проекту, прийнятого в першому читанні і ін.). Нагадаємо: спочатку пропонувалося встановити, що в господарських судах функціонує система автоматизованого арешту коштів, яка забезпечує накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках.

Монополія адвокатури

  • Уточнено, що представництво в суді, як вид юридичної допомоги, здійснюється адвокатом (професійна юридична допомога), крім випадків, встановлених законом (в першому читанні ця норма звучала так: «У випадках, встановлених законом, юридична допомога надається виключно адвокатом (професійна юридична допомога»).

Підстави для відводу

  • Підставою для відводу можуть бути «інші обставини, що викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді» («безсторонність» замінили на «об'єктивність»).

Зловживання правами

  • Виключено норму про те, що зловживання правом на відвід (безпідставне відведення, заява повторного відведення з тих самих підстав) тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Експерт з питань права

  • Експерт з питань права зобов'язаний з'явитися до суду на його виклик, відповідати на поставлені судом питання, давати роз'яснення. При відсутності заперечень учасників справи експерт з питань права може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції;
  • Експерт з питань права має право знати мету свого виклику до суду, відмовитися від участі в судовому процесі, якщо він не володіє відповідними знаннями, а також право на оплату послуг і компенсацію витрат, пов'язаних з викликом до суду.

Направлення судових повісток

  • Учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження або місця проживання під час розгляду справи.
    У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик направляється учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної пошти, і при відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученим, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться чи не проживає.
    Якщо учасник судового процесу повідомляє суду номера телефонів і факсів, адресу електронної пошти або іншу аналогічну інформацію, він повинен проінформувати суд про їх зміну під час розгляду справи.

Електронний суд

  • Порядок публікації оголошень у справах (у т. ч. про виклик) на веб-порталі судової влади України визначається в Положенні про Єдину судової інформаційно-телекомунікаційну систему (нагадаємо, що впроваджена норма про те, що відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження або місця роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному сайті судової влади України, яке повинно бути розміщено не пізніше, ніж за 10 днів до дати відповідного судового засідання. Після публікації оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи) Норма про визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи, яка здійснюється Єдиною судової інформаційно-телекомунікаційною системою, доповнена уточненням, що таке визначення і є «автоматизованим розподілом справ» .
  • Документи і докази в паперовій формі переводяться в електронну форму і долучаються до матеріалів електронної судової справи не пізніше трьох днів з дня їх надходження до суду (а не на наступний день, як було передбачено в тексті, прийнятому в першому читанні)
  • Уточнено, що електронні докази надаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним цифровим підписом, і законом може бути передбачений інший порядок посвідчення електронної копії електронного доказу.
  • Якщо надана копія (паперова копія) електронного доказу, суд за клопотанням учасника справи або за власною ініціативою може витребувати у відповідної особи оригінал електронного доказу. Якщо оригінал електронного доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (паперової копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.
  • До заяви про видачу судового наказу може додаватися копія договору, укладеного в письмовій — в тому числі електронній формі, за яким пред'явлено вимогу про стягнення грошової заборгованості.

Порядок направлення судового наказу

  • Уточнено, що судовий наказ складається і підписується суддею у двох примірниках, один з яких залишається в суді, а другий видається під розписку або надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, або цінним листом з описом вкладення після набрання законної сили за відсутності електронної офіційної адреси.
  • Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржнику на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення або цінним листом з описом вкладення, якщо офіційної електронної пошти боржник не має.

Порядок передачі справи третейського суду, МКАС

  • Уточнено, що будь-які неточності в тексті угоди про передачу спору на розгляд до третейського суду, міжнародний комерційний арбітраж і (або) сумніви в дійсності, в силі і здійсненності повинні тлумачитися судом на користь його автентичності, дії і здійсненності.

Щодо розгляду об'єднаною палатою

  • Розгляд заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами здійснюється тим же складом суду, який прийняв рішення, що переглядається, якщо справа розглядалася суддею одноособово або в складі колегії суддів. Якщо такий склад суду сформувати неможливо, суддя або колегія суддів для розгляду заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами визначається в порядку, встановленому ч. 1 ст. 33 ГПК

Розгляд заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами здійснюється палатою, об'єднаною палатою або Великою палатою, якщо переглядається рішення прийняте відповідно палатою, об'єднаною палатою або Великою палатою.

  • У постанові палати, об'єднаної палати, Великої палати Верховного Суду повинен міститися висновок про те, як повинна застосовуватися норма права, із застосуванням якої не погодилася колегія суддів, палата, об'єднана палата, яка передала справу на розгляд палати, об'єднаної палати, Великої палати.

Витребування доказів

  • Виключено норму про те, що в клопотанні про витребування доказів судів потрібно вказувати причини неможливості отримати це доказ самостійно особою, яка подає клопотання.
  • Уточнено обов'язок суду зупинити провадження у справі в разі об'єктивної неможливості розгляду даної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, — до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об'єктивну неможливість розгляду справи в разі, коли зібрані докази дозволяють встановити і оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Інші правки

  • Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або встановлено неправильне застосування норм матеріального права.
  • Складання повного тексту постанови, в залежності від складності справи, може бути відкладено на строк не більше п'яти днів з дня оголошення вступної та резолютивної частини рішення.
  • Уточнено вимоги до відкликання на апеляційну і касаційну скаргу.
  • Виключено норму про те, що позовна заява повинна відповідати «іншим вимогам, встановленим законом».
  • Уточнено, що суд за заявою учасника справи відновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли ГПК встановлено неможливість такого відновлення.
  • Уточнено: якщо за результатами розгляду отриманих судом відомостей про місцезнаходження боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд не пізніше десяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю.
Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва