Кому можуть пробачити кредит на машину або купівлю квартири, а хто має право призупинити по них виплати

10:24, 11 липня 2022
Верховна Рада схвалила законопроект про споживчі кредити.
Кому можуть пробачити кредит на машину або купівлю квартири, а хто має право призупинити по них виплати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Парламент має намір визначити, за якими кредитами можна не платити, а за якими попросити про зупинення виплат на період війни.

Так, 9 липня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект 7441-1 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо підтримки позичальників, які втратили майно у зв'язку із веденням бойових дій. 

Хто зможе попросити зупинити виплати на час війни

Законопроектом 7441-1 пропонується на час військового стану та протягом 3 місяців після його припинення, щоб позичальник (особа, до якої перейшли права та обов'язки позичальника) або його представник мали право звернутися до кредитодавця або нового кредитора із заявою про зупинення сплати грошового зобов'язання за договором про споживчий кредит, предметом забезпечення за яким є нерухоме майно (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок, об'єкт незавершеного будівництва) або автомобіль, що відповідає хоча б одній з таких ознак:

1) станом на дату подання заяви нерухоме майно розташовано на тимчасово окупованій території, передбаченій п. 3 ч. 1 статті 3 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» або на території громад, розташованих у районі проведення бойових дій або тих, що перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), визначених у списку КМУ;

2) вони пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ. Під ушкодженим мається на увазі нерухоме майно/автомобіль, які можуть бути відновлені шляхом поточного чи капітального ремонту чи реконструкції;

3) знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ. Під знищеним мається на увазі нерухоме майно/автомобіль, відновлення якого неможливе шляхом поточного чи капітального ремонту чи реконструкції або є економічно недоцільним.

Кому вибачать споживчий кредит

З метою підвищення захисту найбільш соціально вразливих осіб пропонується виділити категорію кредитних договорів, зобов'язання за якими підлягатимуть пробаченню. Такі договори повинні відповідати таким ознакам:

1) предметом забезпечення за таким договором є знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних військовою агресією РФ нерухоме майно (квартира або майнові права на квартиру), загальна площа якого не перевищує для квартири 140 квадратних метрів, для житлового будинку – 250 метрів, що є єдиним місцем проживання сім'ї позичальника, або знищено єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 сантиметрів;

2) станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;

3) метою отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна або придбання такого автомобіля.

Законопроектом визначено процедури підтвердження відповідності кредитних договорів встановленим умовам та ознакам.

Також встановлюється, що кредитор після отримання від позичальника заяви про зупинення сплати грошового зобов'язання за договором споживчого кредиту не має права здійснювати відступлення права вимоги за таким договором, а також здійснювати заходи щодо врегулювання простроченої заборгованості, у тому числі через колекторські компанії.

Законопроектом визначається джерело, за рахунок якого фактично будуть погашені невиконані кредитні зобов'язання - це компенсації за знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, майно, порядок здійснення яких має бути встановлений законом.

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду