Сергій Марченко: Нам потрібно 5 мільярдів допомоги на місяць, якщо ми їх не отримаємо, ми маємо просити Нацбанк надрукувати гроші

07:27, 12 липня 2022
НБУ доведеться просити надрукувати гривню: Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що він думає щодо затягування з фінансовою допомогою Україні та про те, що буде, якщо Україна не отримає обіцяних коштів від ЄС.
Сергій Марченко: Нам потрібно 5 мільярдів допомоги на місяць, якщо ми їх не отримаємо, ми маємо просити Нацбанк надрукувати гроші
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera, яке вийшло під заголовком «ЄС вагається щодо допомоги», досить чітко дав зрозуміти, що Україні потрібна не лише моральна підтримка від Заходу.

 

Нижче наводимо цитати з інтерв'ю.

 

Чи достатньо підтримки України на Заході?

 

Якщо порівнювати з березнем чи квітнем, зараз ставлення та бажання підтримати нас зовсім інші. Але ситуація в Україні не змінилася. Навколо столиці немає танків, але залишається тотальна війна із Росією. Це війна на виснаження, і Росія краще підготовлена ​​до цього. Звичайно, ми отримуємо зброю та військову допомогу, але цього недостатньо, щоб перемогти чи навіть завоювати позиції сили над Росією у деяких сферах. Це явна ознака того, що Європейський Союз та світ навколо України трохи втомились від цієї війни. Я можу зрозуміти, що вони страждають від цін на нафту та газ.

 

Зокрема, чи втомилася Європа?

 

Європейський Союз домовився про фінансову допомогу Україні у розмірі 9 млрд євро, але що ми бачимо зараз? Можливо, мільярд цього місяця. А потім може бути пауза: нема згоди між урядами ЄС.

 

Чому Німеччина блокує пакет на 9 мільярдів?

 

Деякі уряди не готові підтримувати Україну такою сумою. У перші місяці війни Європа була єдиною. Нині ми бачимо різні погляди на те, як підтримати Україну.

 

У квітні ви сказали, що вам потрібно 5 мільярдів на місяць. Це ще так?

 

Так. Це завжди одна й та сама сума, щомісяця. Якщо ми їх не отримаємо, ми маємо попросити наш центральний банк надрукувати гроші, іншого шляху немає (нагадаємо, раніше голова Нацбанку заявив, що НБУ має припинити друкувати гроші та фінансувати бюджет - прим. ред.).

 

Чи немає ризику гіперінфляції?

 

Так, це може статися. Ми вживаємо необхідних заходів, щоб цього уникнути.

 

По суті, західна підтримка для вас менша, ніж повинна і могла б бути?

 

Нам потрібно 5 мільярдів (доларів США) на місяць, а ми отримали 1,6 мільярда у квітні. 1,5 - у травні. У червні - 4,4 млрд. Ми очікуємо понад чотири (млрд доларів) у липні, але ми залежимо від європейської бюрократії. Іноді це складний процес. Наші партнери очікують, що ми докладно покажемо, як ми витрачаємо їхні гроші. Їх не можна витрачати на військові цілі, лише на соціальні та гуманітарні програми.

 

 Ви маєте кредит у євро з терміном погашення у вересні на один мільярд. Ви думаєте про те, щоб не платити міжнародним інвесторам через пріоритетність гуманітарних та соціальних потреб та військових дій?

 

На початку війни, незважаючи на всі проблеми, ми зробили все можливе і вклалися у строки у березні, квітні, травні та червні. Ми робимо все можливе, щоб сплатити борг.

 

Комісія ЄС ставить умови виплати 9 мільярдів, включаючи реалізацію закону, який обмежує владу олігархів.

 

Олігархи були проблемою до війни, зараз вони перебувають у найслабшому становищі.

 

Чому?

 

Через війну. Вони втратили здатність покладатися на ЗМІ, деякі зі своїх компаній і парламент. Усі вони зійшлися в одному головному телевізійному марафоні. Внутрішньополітичної боротьби на цьому етапі немає.

 

Україні здається важким повернути собі всі території, які зараз перебувають під контролем Росії. Наскільки стійкою буде економіка, якщо ви втратите 20-25% країни?

 

Ми хочемо повернути собі всі наші території. Безумовно, ці райони важливі для сільського господарства: Херсонщина входить до найбільших посівних площ. Доступ до портів ще одна проблема: ми втратили Миколаїв, Херсон та інші на Азовському морі. Але Україна вміє пристосовуватись, ми стійкі. Цього місяця ми вже створюємо потужності для експорту понад двох мільйонів тонн сільськогосподарської продукції по суші, а потім на Дунай. Порівняно з липнем 2021 року це не набагато менше. Ми близькі до рівня, необхідного для перенаправлення нашого експорту.

 

Європейські лідери кажуть, що Зеленському вирішувати, чи розпочинати і коли розпочинати перемовини про перемир'я.

 

Домовитись про припинення вогню, але на яких умовах? З 24 лютого ми втратили понад 10% території на додачу до того, що вже раніше втратили. Нині ми тимчасово втратили 20%. Отже, про що ми можемо домовитись? Припинення вогню? Чекати ще одного нападу, цього разу, можливо, з півночі, півдня чи сходу?

 

Чи потрібні нам запевнення, що перемир'я не буде використане Росією для підготовки до нового нападу?

 

Це проблема. Ми хочемо повернути наші окуповані території після 24 лютого. Ми просимо більше зброї, щоб мати можливість продовжувати війну. Звичайно, це викликає втому у наших людей, в економіці, але населення в окупованих регіонах чекає, щоби наша армія їх врятувала. Отже, про що ми можемо домовитись? Змиритись з тим, що Росія окупує Херсон, Донецьк, Луганськ, Запоріжжя, Маріуполь? Це не схоже на основу перемовин.

 

В українських соцмережах було багато іронії щодо візиту Драги, Макрона та Шольца до Києва. Вони настільки непопулярні у вас?

 

Можу сказати, що Борис Джонсон був дуже популярним. Він приїхав сюди у найскладніший час і не просто говорив про підтримку. Він її дав.

 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір