Адвокат виніс з прокуратури оригінали кримінальних справ, а прокурор, який це дозволив, буде звільнений

11:06, 21 липня 2022
Скандальний інцидент стався у Святошинській окружній прокуратурі .
Адвокат виніс з прокуратури оригінали кримінальних справ, а прокурор, який це дозволив, буде звільнений
Джерело фото Святошинська окружна прокуратура міста Києва/Facebook
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури притягнув до відповідальності  прокурора, який допустив зловживання у своїй професійний діяльності. 

Загроза звільнення повисла над прокурором Святошинської окружної прокуратури міста Києва Андрієм Б.

Зі скаргою на прокурора звернувся керівник Генеральної інспекції Офісу Генпрокурора Андрій Яковлєв.

Згідно з матеріалами дисциплінарної справи прокурора, Андрій Б. дозволив знайомому адвокату винести з будівлі Святошинської окружної прокуратури матеріали чотирьох кримінальних проваджень, які стосувалися підробки документів, самоправства та шахрайства.

21 вересня 2021 року у одному з адвокатських об'єднань міста Києва працівники НАБУ провели обшук та виявили там оригіналі матеріалів вказаних кримінальних проваджень.

Як виявилось під час перевірки, 20 вересня 2021 року Андрій Б. надав матеріали кримінальних проваджень знайомому адвокату для ознайомлення, хоча той і не був представником сторін у справі, а сам поїхав в суд для участі у судовому засіданні.

Після цього адвокат виніс кримінальні провадження просто із будівлі Святошинської окружної прокуратури та приніс їх в офіс адвокатського об'єднання, в якому працював.

Цікаво, що прокурор Андрій Б. не проявив великої зацікавленості щодо зниклих з прокуратури справ до того моменту, поки їх не знайшло НАБУ.

А під час огляду вилученого у адвоката телефону, детективи НАБУ встановили, що прокурор Андрій Б. та адвокат спілкувались досить часто та “предметно”. Зокрема, прокурор неодноразово пересилав адвокату службову інформацію, повні витяги з Реєстру судових рішень та Реєстру права власності на нерухоме майно, фото процесуальних документів і навіть протоколи допитів. А адвокат у відповідь вітав Андрія Б. з Днем працівника прокуратури.

У подальшому, спираючись на отримані від прокурора документи, адвокати, як зазначено в дисциплінарній справі Андрія Б., використовували їх для підготовки процесуальних документів у кримінальних провадженнях.

На свій захист Андрій Б. зазначив, що у серпні 2021 року до нього дійсно звернувся знайомий адвокат, який попросив ознайомитись з матеріалами деяких кримінальних проваджень. При цьому адвокат зазначив, що буде представляти у цих справах потерпілих, однак відповідні документи — договори та ордери на представництво інтересів, пообіцяв надати згодом.

20 вересня 2021 року адвокат прибув у Святошинську окружну прокуратуру для ознайомлення зі справами, але Андрій Б. в цей час поспішав у судове засідання.

Втім, адвокат запевнив прокурора, що як тільки ознайомиться з матеріалами проваджень, то одразу поверне їх прокурору. 

Коли Андрій Б. вже знаходився у судовому засіданні, адвокат почав йому телефонувати. Однак прокурор не зміг йому відповісти і передзвонив адвокату лише після засідання.

Адвокат повідомив Андрію Б., що вже пішов з прокуратури на зустріч з клієнтом, але забрав пакет з кримінальними провадженнями з собою. Втім, він нібито пообіцяв повернути Андрію Б. матеріали кримінальних проваджень ввечері 20 вересня. Потім адвокат передзвонив і повідомив, що вже не встигає під'їхати у прокуратуру, а тому завезе кримінальні провадження вже вранці — 21 вересня.

Однак 21 вересня у офісі адвокатського об'єднання відбувся обшук, а оригінали проваджень були вилучені детективами НАБУ. У подальшому, вилучені провадження були передані Генеральному прокурору.

22 вересня Андрій Б. повідомив про інцидент керівнику Святошинської окружної прокуратури.

Дослідивши позицію сторін, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури вирішив притягнути Андрія Б. до дисциплінарної відповідальності.

На думку прокурорської “дисциплінарки” Андрій Б. допустив грубі порушення цілого ряду  нормативних документів прокуратури та скомпрометував своїми діями звання прокурора.

Окремо у провину Андрію Б. було поставлено порушення таємниці, що охороняється законом та протиправні позаслужбові стосунки.

У підсумку, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури 14 липня 2022 року вирішив звільнити Андрія Б. з посади в органах прокуратури.

Відповідне подання вже внесено керівнику Київської міської прокуратури.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді