Раді пропонують повернути збереження середнього заробітку для мобілізованих

11:40, 25 липня 2022
Пропонується повернути норму про виплату середньої зарплати для мобілізованих працівників та передбачити компенсації роботодавцям.
Раді пропонують повернути збереження середнього заробітку для мобілізованих
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Європейська солідарність» та віце-спікер Олена Кондратюк зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7584 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу та запровадження механізму державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову, яким пропонується повернути можливість отримувати середній заробіток мобілізованим працівникам.

Текст законопроєкту наразі відсутній на сайті парламенту, однак за словами однієї з авторів, Ірини Геращенко,  пропопонується повернути  збереження середнього заробітку за місцем роботи  до мобілізації) працівникам, які зараз призвані на військову службу.

Для роботодавців таких працівників, які виплачуватимуть середню заробітну плату мобілізованим, згідно з проєктом, передбачено компенсацію  відповідних втрат.

«Тобто для суб’єктів господарювання – право зменшити на суми таких виплат податкові зобов'язання із податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету, протягом воєнного стану та 12 місяців після його припинення або скасування», - зауважує Геращенко.

Як повідомляла «Судово-юридична газета» Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7251 про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин та серед іншого дозволила роботодавцям не сплачувати середній зарробіток на підприємстві працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації.

Чинна редакція статті 119 Кодексу законів про працю передбачає, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізосіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову.

При цьому вказані гарантії зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

Згідно ж з ухваленою редакцією статті 119 Кодексу законів про працю за призваними за мобілізацією зберігається місце роботи та посада.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

 Автор: Ярослав Конощук

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області