Поліцейські звинуватили прокурора у п'яному керуванні авто, але прокурор зміг довести свою невинуватість

16:02, 26 липня 2022
Прокурор заявив, що поліцейські перевищили свої повноваження та фальсифікували справу.
Поліцейські звинуватили прокурора у п'яному керуванні авто, але прокурор зміг довести свою невинуватість
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Досить цікаво завершився дисциплінарний розгляд справи відносно прокурора Голосіївської окружної прокуратури Києва Ігоря С.

Пізно ввечері 19 вересня 2021 року Porsche Cayenne, яким керував прокурор, зупинили столичні патрульні поліцейські. Поліцейські помітили, що водій порушив правила дорожнього руху - при повороті з вулиці Басейної в центрі Києва на вулицю Еспланадну він не ввімкнув покажчик повороту.

Зупинивши автомобіль, патрульні вирішили поспілкуватися із водієм.

Однак потім, за версією патрульної поліції, водій Porsche Cayenne не захотів передавати своє посвідчення водія особисто в руки поліцейським і просто продемонстрував їм своє посвідчення водія, яке знаходилося всередині посвідчення-«книжечки» працівника прокуратури.

Після цього поліцейські вирішили скласти щодо дій Ігоря С. протокол про порушення правил дорожнього руху. При цьому, за словами поліцейських, Ігор С. їм повідомив, що складання протоколу створить йому проблеми на роботі в прокуратурі.

Також, як повідомили патрульні поліцейські, під час спілкування з Ігорем С. вони запідозрили, що прокурор перебуває у стані алкогольного сп'яніння та запропонували йому пройти огляд на стан алкогольного сп'яніння.

Це обурило прокурора, після чого він звинуватив поліцейських у зловживанні посадовими обов'язками.

А коли патрульні поліцейські все ж таки спробували «задути» прокурора за допомогою алкотестера Drager, Ігор С. відштовхнув запропонований йому прилад. Також прокурор, за версією поліції, відмовився поїхати для огляду до профільного медичного закладу.

Ігор С. заявив поліцейським, що проходити огляд він буде лише у присутності свого адвоката або слідчо-оперативної групи поліції.

Після цього прокурор зателефонував на лінію «102» та викликав на місце інциденту слідчо-оперативну групу, заявивши, що патрульні скоюють відносно нього злочин.

Проте патрульні поліцейські все ж склали щодо Ігоря С. протокол за ст. 130 (управління транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння) КУпАП.

За словами патрульних, Ігор С. відмовився передати їм своє посвідчення водія для тимчасового вилучення і навіть погрожував поліцейським притягнути їх до кримінальної відповідальності за допомогою Державного бюро розслідувань.

Зазначимо, що на місце інциденту у підсумку приїхала не слідчо-оперативна група поліції, а командир роти патрульної поліції, який був безпосереднім начальником поліцейських, які зупинили прокурора.

Оцінивши ситуацію та поспілкувавшись із учасниками інциденту, командир роти патрульної поліції пообіцяв провести профілактичну бесіду з підлеглими та порадив Ігорю С. прямо зараз самостійно їхати до профільного державного медичного закладу «Соціотерапія» за адресою вул. Петра Запорожця, 20 для проведення огляду. При цьому патрульні відмовилися супроводжувати прокурора в клініку, фактично надавши йому право самостійно вирішувати проблему.

Після цього Ігор С. поїхав для медичного огляду до зазначеної установи, яка не виявила у прокурора ознак алкогольного сп'яніння, хоча з моменту зупинки його поліцейськими в центрі Києва до огляду в клініці не минуло й двох годин.

Про інцидент Ігор С. потім поінформував керівника Голосіївської окружної прокуратури і попросив його ініціювати службове розслідування.

Службове розслідування прокуратури, що цікаво, дійшло висновку, що Ігор С. поводився некоректно відносно поліцейських, не виконував їхніх вимог і взагалі допустив грубе порушення етичних стандартів поведінки прокурора.

Проте 4 травня 2022 року Печерський районний суд Києва закрив адміністративне провадження стосовно Ігоря С. за ст. 130 КпАП у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, а також у зв'язку з тим, що Ігор С. таки пройшов самостійно медичний огляд, який не виявив у нього ознак алкогольного сп'яніння.

На свій захист Ігор С. також повідомив, що жодного посвідчення працівника прокуратури 19 вересня 2021 року він поліцейським не демонстрував, а із зупинкою за порушення правил дорожнього руху він не згоден, оскільки у місці ймовірного порушення правил дорожнього руху у своїй смузі руху він міг рухатися, тобто повернути, тільки в одному напрямку, а інших маневрів на дорозі він у цей момент не робив.

Також прокурор заявив, що взагалі не вживає алкоголь, а тому ніякого подібного запаху від нього просто не могло бути в принципі.

На лінію «102» він зателефонував, оскільки побачив, що поліцейські ставляться до нього упереджено та некоректно.

При цьому, за словами Ігоря С., поліцейські посміялися з його спроби викликати слідчо-оперативну групу на місце інциденту.

Вивчивши позиції сторін, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури дійшов до  висновку, що прокурор Ігор С. не порушував правил прокурорської етики та не вчинив дисциплінарного проступку.

Вивчивши записи з камер поліцейських, прокурорська «дисциплінарка» дійшла висновку, що заяви про некоректну поведінку Ігоря С. під час інциденту на дорозі були перебільшені. Жодних образ поліцейських прокурор не допускав і прокурорським посвідченням перед поліцейськими він також не розмахував.

З огляду на це, дисциплінарну справу Ігоря С. було вирішено закрити через відсутність складу дисциплінарного правопорушення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду