У Нацбанку стверджують, що українці можуть купити безготівковий долар через додаток Приват24, але на практиці ця функція не працює

15:50, 31 липня 2022
Додаток Приватбанку тим часом відповідає, що купівлю безготівкового долара заборонено згідно з рішенням НБУ.
У Нацбанку стверджують, що українці можуть купити безготівковий долар через додаток Приват24, але на практиці ця функція не працює
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, НБУ дозволив банкам з 21 липня 2022 року продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит строком від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 тис. грн.

В еквіваленті за нинішнім курсом ПриватБанку це становить до 1340 доларів.

Крім того, з 27 липня НБУ дав можливість банкам включати до розрахунку обсягу готівкової валюти, яку вони можуть продати громадянам у готівковому сегменті, не лише куплену раніше готівкову валюту (починаючи з 13 квітня 2022 року), а також половину від купленої у громадян безготівкової валюти з тієї ж дати. Це має збільшити пропозицію у готівковому сегменті валютного ринку.

Заступник голови Ради Національного банку України Василь Фурман в ефірі ТСН 31 липня повідомив, що українці вже можуть купити безготівковий долар у додатку Приватбанку «Приват24» та в інших подібних додатках банків.

«10 днів тому НБУ послабив заходи валютного регулювання та дозволив громадянам купувати з використанням програмного забезпечення безготівковий долар. Ви можете використати Приват24, наприклад, і купити безготівковий долар, поклавши на депозит у банк від 3 місяців. Держава гарантує за всіма вкладами громадян 100-відсоткове повернення коштів», - наголосив він.

«І курс, коли можна купити долар на суму до 50 тисяч грн, там набагато вигідніше – 37 з копійками», – додав Фурман.

Однак на практиці така опція в Приватбанку не працює (нижче наводимо скрін).

У свою чергу Василь Фурман повідомив, що громадяни можуть безпосередньо прийти до банку і там їм розкажуть, як купити долар і покласти кошти в сумі до 50 тисяч грн на депозит, тим самим зберігаючи свої гроші. «Пенсіонери та інші можуть зберегти свої заощадження, поклавши до 50 тисяч грн на валютний депозит», - додав він.

«Крім того, якщо у вас є таке бажання зберегти свої кошти, ви можете купити військові облігації і тим самим зробити свій внесок у перемогу над ворогом. Нам зараз потрібна значна фінансова підтримка для фінансування бюджетного дефіциту», - сказав заступник голови Ради Національного банку України

Крім того, він додав, що об'єктивних причин для девальвації гривні немає.

За його словами, закріплення курсу на рівні 36,6 грн. за долар дало позитивні результати.

«Вперше за місяці війни НБУ викупив безготівкових 682 млн доларів для поповнення золотвалютних резервів НБУ, продавши лише 33 млн доларів», - зазначив він.

Безготівковий ринок, за його словами, становить 300 млн доларів на день. А готівка – близько 50 млн доларів.

За його прогнозами, гривня найближчими тижнями посилиться, і курс становитиме близько 37 грн за долар. НБУ вживає заходів з цих питань.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва