Прокурор була старшою групи прокурорів у справі свого ж чоловіка і за це отримала догану

07:41, 10 серпня 2022
Прокурор була старшою групи прокурорів у справі свого ж чоловіка і за це отримала догану.
Прокурор була старшою групи прокурорів у справі свого ж чоловіка і за це отримала догану
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Начальник Рокитнівського відділу Сарненської окружної прокуратури Ольга Ш. була притягнута до дисциплінарної відповідальності за те, що не помітила конфлікту інтересів під час виконання своїх посадових обов'язків.

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора, у 2021 році у провадженні Сарненської окружної прокуратури знаходилося кримінальне провадження, розпочате стосовно місцевого мешканця, підозрюваного у тому, що у 2015 році він умисно завдав тілесні ушкодження іншому громадянину.

Йшлося про конфлікт, під час якого знайомий чоловіка Ольги Ш. завдав тілесних ушкоджень іншому громадянину, від яких той помер. У цей час чоловік Ольги Ш. завдав ударів знайомому побитого громадянина, щоб він не зміг втрутитися в конфлікт.

У серпні 2021 року в даному кримінальному провадженні було змінено групу прокурорів, а новою старшою групи прокурорів була призначена Ольга Ш.

Замість того, щоб повідомити про наявність конфлікту інтересів та «вийти» з цього провадження, Ольга Ш. залишалася старшою групи прокурорів аж до закриття кримінального провадження.

У вересні 2021 року дізнавач закрив кримінальне провадження стосовно чоловіка Ольги Ш. у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

При цьому Ольга Ш. мала перевірити обґрунтованість закриття кримінального провадження і, згідно зі своїми повноваженнями, могла скасувати рішення дізнавача.

Однак ознайомившись із рішенням дізнавача, Ольга Ш. вирішила нічого не робити.

У результаті, у січні 2022 року перший заступник прокурора Рівненської обласної прокуратури особисто скасував рішення про закриття кримінального провадження як незаконне та необґрунтоване.

Після цього у кримінальному провадженні знову було змінено групу прокурорів, включаючи старшого групи прокурорів.

Щодо Ольги Ш. було проведено службове розслідування, яке дійшло висновку, що прокурор не вжила заходів для усунення реального конфлікту інтересів.

У квітні 2022 року до кваліфікаційно-дисциплінарного органу прокуратури з Генеральної інспекції Офісу Генпрокурора на Ольгу Ш. ще й «прилетіла» скарга.

На свій захист Ольга Ш. повідомила, що конфлікт за участю її чоловіка стався ще до того, як вони одружилися, а у вказаному кримінальному провадженні її чоловік мав статус свідка, повідомлення про підозру йому не вручалося.

Щодо її призначення старшим групи прокурорів у кримінальному провадженні, то, як зазначила Ольга Ш., вона про це дізналася лише у січні 2022 року. Також вона до певного часу нічого не знала про закриття кримінального провадження стосовно її чоловіка.

Прокурор додала, що у 2021 році вона здебільшого займалася представництвом інтересів держави у суді.

В цілому ж, Ольга Ш. погодилася з тим, що мала бути в курсі ситуації, що виникла, і своєчасно повідомити про можливий конфлікт інтересів.

Вивчивши позиції сторін, прокурорська «дисциплінарка» дійшла висновку, що Ольга Ш. допустила низку порушень законодавства щодо запобігання конфлікту інтересів, а також норм Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів.

У результаті прокурор Ольга Ш. була притягнута до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області