Раді рекомендують запровадити Реєстр терористичних організацій та розширити перелік санкцій

10:00, 13 серпня 2022
Пропонується, аби організація включалася до Реєстру за рішенням РНБО у разі наявності обґрунтованих підстав вважати, що організація планує або здійснює терористичну діяльність.
Раді рекомендують запровадити Реєстр терористичних організацій та розширити перелік санкцій
Фото: АР
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони рекомендує Верховній Раді ухвалити у повторному першому читанні законопроєкт № 7349 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом, яким пропонується впровадити реєстр терористичних організацій та розширити перелік санкцій.

Згідно з проєктом,  організація включається до Реєстру за рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним в дію Указом Президента України, у разі наявності обґрунтованих підстав вважати, що організація планує або здійснює терористичну діяльність, у тому числі за кордоном, та створює загрозу національній безпеці України.

Підставою для включення організації до Реєстру є:

1) відомості, сформовані міжнародними організаціями або уповноваженими ними органами, про визнання організації терористичною або пов’язаною з терористичними організаціями або терористами, а також про організації, стосовно яких застосовано міжнародні санкції у зв’язку із здійсненням терористичної діяльності;

2) вироки (рішення) судів, рішення інших компетентних органів іноземних держав про визнання організації терористичною або пов’язаною з терористичними організаціями, терористичними групами чи терористами, які визнаються Україною відповідно до міжнародних договорів України;

3) вироки суду про застосування до юридичної особи, зареєстрованої в установленому порядку на території України, заходів кримінально-правового характеру за вчинення уповноваженою особою від її імені терористичних актів або кримінальних правопорушень терористичної спрямованості;

4) вироки суду про визнання винною особи у вчиненні терористичних злочинів або злочинів терористичної спрямованості, які набрали законної сили, за умов встановлення визначених приміткою до статті 258-3 Кримінального кодексу України ознак терористичної організації;

5) встановлені факти провадження організацією терористичної діяльності за кордоном, яка створює загрозу національній безпеці України.

Пропозиції щодо включення/виключення організації до/з Реєстру виносяться на розгляд Ради національної безпеки і оборони України Службою безпеки України.

У разі отримання державними органами даних, що містять підстави для включення організації до Реєстру, ці органи невідкладно надають такі матеріали до Служби безпеки України.

До Реєстру не включаються зареєстровані в Україні відповідно до законодавства громадські об’єднання, політичні партії та релігійні організації.

Порядок формування і ведення Реєстру визначається Кабінетом Міністрів України. Перелік включених до Реєстру терористичних організацій оприлюднюється на вебпорталі Ради національної безпеки і оборони України.

Рішення про включення організацій до Реєстру може бути оскаржене у судовому порядку відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

Щодо відповідальності терористичних організацій, то пропонується, аби до них застосовувалися санкції, передбачені законом про санкції (блокування активів, заборона на здійснення операцій, анулювання ліцензій та ін).

Також пропонується внести зміни до закону про санкції та доповнити його такими новими видами обмежень:

  • заборона діяльності на території України;
  • відмова в наданні або скасування дозволу на імміграцію, дії посвідок на постійне чи тимчасове проживання в Україні;
  • примусове повернення за межі України;
  • відмова у наданні статусу біженця;
  • заборона публічної демонстрації та використання символіки терористичних організацій, пропагування ідей та програмних цілей таких організацій, блокування інформаційних ресурсів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за сприяння діяльності терористів.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду